Nike, Puma şi Adidas, în procese penale la Cluj

Nike, Puma şi Adidas, în procese penale la Cluj
Cei trei mari producători de echipament sportiv îşi apără la Curtea de Apel Cluj mărcile înregistrate împotriva produselor contrafăcute apărute pe piaţă.

Pe rolul Curţii de Apel Cluj au fost înregistrate ieri două dosare penale în care părţi civile sunt producătorii germani şi americani de îmbrăcăminte sport Nike, Puma şi Adidas. Într-un alt dosar similar, Curtea s-a pronunţat în 3 martie. Cei judecaţi în dosare sunt patronii unor firme care au scos la vânzare haine luate din complexul Europa din Bucureşti, care, fără a fi originale, erau inscripţionate cu mărcile cunoscute.

Companiile Nike International Ltd din Statele Unitele ale Americii, Puma AG Rudolf Dassler Sport din Germania şi Adidas Solomon AG Germania sunt părţi în trei dosare de la Secţia penală a Curţii de Apel Cluj, în care trei oameni sunt trimişi în judecată pentru "infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice (Legea nr. 84/1998)". Dosarele au ajuns la Cluj de la Tribunalul Maramureş, care i-a achitat pe latură penală pe inculpaţi şi a dispus plata unor amenzi administrative de 500 sau 1.000 de lei, pe motiv că "fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni".

Inculpaţii sunt proprietarii unor magazine care au scos la vânzare diverse articole de îmbrăcăminte care purtau însemnele celebrelor mărci fără acordul companiilor. Radu Parnău, deţinătorul a trei magazine din Baia Mare, este în proces cu toate cele trei companii, Nike, Puma şi Adidas, care îi cer daune de 4.500 de lei, 660 de euro şi 3.900 de euro. Acesta susţine că a luat marfa din complexul Europa din Bucureşti şi că nu a ştiut că este contrafăcută. "Inculpatul recunoaşte că a achiziţionat acele produse, însă susţine în apărare, apărare confirmată de actele de la dosar, că au fost achiziţionate dintr-un magazin care funcţionează legal, aflat într-un mare complex comercial, cu documente legale de provenienţă, aşa că nu a realizat în acel moment că sunt contrafăcute", se arată în sentinţa Tribunalului Maramureş, atacată cu apel de Parchet. "Factura de achiziţie nu cuprindea menţiunea mărcii produselor, împrejurare din care inculpatul putea şi trebuia să conştientizeze că marfa este contrafăcută şi să nu o expună spre vânzare", au precizat procurorii. În aceeaşi situaţie este şi Victoria Pop din Vişeu de Sus, care a fost trimisă în judecată pentru vânzarea de produse cu marca Adidas şi căreia i s-a cerut plata unui prejudiciu de 6.000 de euro. Anchetatorii au explicat că ceea ce i-a dat de gol pe comercianţi au fost preţurile mari raportat la calitatea slabă a hainelor.

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în 3 martie într-un dosar asemănător în care un bărbat din Sighetu Marmaţiei este judecat pentru prejudicierea companiei Adidas cu 7.350 de euro. Bărbatul a rămas cu amenda administrativă de 500 de lei dispusă de tribunal, nefiind condamnat penal. În toate cele trei cazuri, produsele contrafăcute au fost ridicate de poliţişti şi distruse, instanţa consemnând că astfel "s-a realizat o reparaţie judicioasă a prejudiciului".

Procurorii cer condamnarea inculpaţilor din cele trei dosare în baza Legii privind mărcile şi indicaţiile georgafice, potrivit căreia "constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 50.000 de lei la 150.000 de lei săvârşirea fără drept a următoarelor fapte: punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate".

 

Comenteaza