Noile reguli de protecţie împotriva COVID-19. Unde trebuie să purtăm mască, ce se întâmplă pe plajă

Noile reguli de protecţie împotriva COVID-19. Unde trebuie să purtăm mască, ce se întâmplă pe plajă

Hotărârea de guvern a fost publicată miercuri seară. În documentul oficial sunt enumerate spaţile publice în care masca va trebui purtată.

Hotărârea de Guvern adoptată miercuri seară prevede că distanţarea socială de doi metri nu va fi obligatorie pe plajă. Vechea hotărâre specifica faptul că „distanţa mai mică de doi metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).”
 
Rămâne în vigoare purtarea măştii în spaţiile publice,
 
 „Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi:
 
pieţele
târgurile
zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea)
falezele
zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje
exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

În hotărâre se precizează faptul că spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiei de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.

După ce prezenta hotărâre va fi publicată în Monitorul oficial, măştile devin, practic, obligatorii în spaţiile publice. Iniţial, în hotărârea Comitetului pentru situaţii de urgenţă, adoptată aseară, era prevăzută distanţa de doi metri obligatorie pentru persoanele care merg la plajă, cu excepţia soţilor. 
 

Comenteaza