Noile restricții au intrat în vigoare și vor fi valabile timp de o lună

Noile restricții au intrat în vigoare și vor fi valabile timp de o lună

Începând de luni, de la miezul nopții, au intrat în vigoare noile măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, a purtarea măștii este obligatorie peste tot, magazinele se închid la ora 21.00, circulaţia pe timp de noapte este restricționată, iar activitatea pieţelor în spaţii închise a fost suspendată.

Astfel, începând de luni, 9 noiembrie, ora 00:00, masca de protecție a devenit obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, în toată țara, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile. 

Se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări petreceri în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private.

În toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23,00 – 5,00 cu unele excepţii motivate de: deplasarea în interes profesional, inclusiv între gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

De asemenea, va fi suspendată şi activitatea teraselor care sunt închise cu un acoperiş, plafon sau tavan şi delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi al mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Totodată, se instituie obligaţia pentru operatorii economice care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 21,00. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 – 5,00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. De asemenea, prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

De asemenea, de luni este suspendată activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor. Prin excepţie, se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Angajatorii din sistemul privat şi public cu un număr mai mare de 50 de salariaţi trebuie să-și organizeze programul de lucru în regim telemuncă sau muncă la domiciliu. În situaţia în care nu se poate acest lucru, pentru a se evita aglomerarea transportului public, programul va fi organizat astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv, să termine activitatea la o diferenţă cel puţin o oră.

De asemenea, începând de astăzi și până la finalul anului (31 decembrie 2020), în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să va desfășura în sistem online, inclusiv grădinițele. Rămân deschise doar creșele și after school-urile.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza