Noroc că suntem în extrasezon! BOMBĂ la Costinești: Garda de Coastă, intervenție de urgență după o alertă de mină marină

Noroc că suntem în extrasezon! BOMBĂ la Costinești: Garda de Coastă, intervenție de urgență după o alertă de mină marină

O misiune a Gărzii de Coastă a fost trimisă în larg pentru a o localiza o mină marină în zona Costinești-Mangalia, după o alertă dată de un pescar.

În zonă a fost trimisă o echipă de scafandri de luptă, dar și un elicopter pentru localizarea obiectului plutitor, care ar putea fi o mină.

„Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla – 23 August – Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină”, transmite MApN.

„Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații. Imediat, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației”, se mai arată în comunicatul citat.

„După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km travers de Capu Midia”, precizează MApN.

Comenteaza