Noua carte de identitate are cip. Putem fi urmăriţi?

Noua carte de identitate are cip. Putem fi urmăriţi?
Ministrul de Interne, Carmen Dan, declarat că datele stocate pe cartea de identitate electronică (CIE) vor putea fi accesate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale, posesorul acesteia neputând fi urmărit prin satelit, cipul fiind unul pasiv.

"Îmi doresc să anunţ că persoanele nu pot fi urmărite pe baza acestui conţinut din CIE. Acest cip poate fi accesat doar cu un echipament destinat citirii sale. Cipul este pasiv, acesta emite doar când este alimentat printr-un câmp electromagnetic produs de cititor", a declarat ministrul.

Dan a mai spus că nu se cunosc exact costurile de implementare a CIE, acestea urmând să fie stabilite de Imprimeria Naţională. La costul efectiv al CIE se va adăuga şi suma care o va achita statul pentru sistemul de operare care va integra bazele de date.

"Se va pune problema achiziţiei unor servere, a unor sisteme de operare, dar asta se va face în completarea infrastructurii actuale, pe care MAI o deţine deja şi mă refer aici la completarea sistemului naţional de evidenţă a persoanelor, care va trebui să fie pregătit din punct de vedere tehnic cu noile funcţionalităţi specifice noii cărţi de identitate.

Nu vor fi investiţii majore deoarece nu vrem să schimbăm cu totul infrastructura, ci exclusiv completări din punct de vedere tehnic. Deocamdată nu se poate vorbi de o estimare foarte clară a costurilor deoarece forma şi conţinutul nu au fost stabilite. În funcţie de formă şi conţinut se va face o estimare finală, Imprimeria Naţională va fi cea care va face această estimare", a declarat Răzvan Iulian Jiga, reprezentant al Direcţiei de comunicaţii din cadrul MAI.

Comenteaza