Noua faţă a hotelului Continental din Cluj

Noua faţă a hotelului Continental din Cluj

Lucrările de reabilitare a Hotelului Continental din centrul Clujului avansează. O bucată de faţadă, dinspre strada Napoca, a fost dezvelită, iar noua imagine a fost lăudată chiar şi de edilul Boc.

"M-am bucurat să văd că dispare cortina şi se arată o nouă faţă a Continentalului", a spus primarul Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj.

ZIUA de CLUJ a scris în iunie 2017 că au existat suspiciuni de lucrări ilegale la clădire.

Societatea Napocamin, care deține imobilul, avea o autorizație de lucrări în primă intervenție, primită în 4 ianuarie 2016, pentru 12 luni. Aceasta după ce, la final de 2015, acolo s-a petrecut un accident care putea să aibă urmări grave. Un element de decor s-a desprins și a căzut, rănind o femeie aflată pe trotuar.

Prima intervenție s-a început, dar nu s-a dus la bun sfârșit. În schimb, clădirea a rămas acoperită și sluțește centrul Clujului. În 2 noiembrie 2017 s-a obținut în sfârșit o altă autorizație de pentru reabilitarea și revitalizarea imobilului, evaluate la 1,6 milioane de lei. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 de luni.

Trebuie subliniat că Napocamin este controlată de omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare şi care a fugit în Italia. Pe de altă parte, manager de proiect la Continental este un alt infractor, Sorin Apostu, fostul primar al Clujului. Continental a fost cumpărat de Ioan Bene, prin Napocamin, cu 5 milioane de euro, de la societatea Ardeleana Alba-Iulia, prin lichidatorul judiciar.

Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro (adică ''puțin" mai mult de 1,6 milioane de lei, cât era menţionat în autorizaţia pentru reabilitare). Continental este una dintre clădirile reprezentative ale Clujului. În trecut, aici funcționa hotelul New York.

Hotelul New York din Cluj-Napoca

Hotelul New York (cunoscut în ultimele decenii sub numele de Continental) a fost construit în stil eclectic la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pákey.

Iniţial pe acest loc a existat hotelul Naţional, clădire clasicistă cu un singur etaj. Acesta a fost demolat în 1894, pe locul său fiind ridicat hotelul New York, clădire de colţ eclectică. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară şi de presă a oraşului.

În anii postbelici hotelul şi-a continuat activitatea, sub numele de Hotelul Continental. Acesta are o suprafaţă totală de 7.200 mp (1.800 mp la sol, plus patru niveluri).

Comenteaza