Nouă metodă de furat de sub nasul angajaţilor din magazine

Nouă metodă de furat de sub nasul angajaţilor din magazine
Doi tineri de 18 şi 20 de ani au implementat o modalitate inedită de sustragere a ţigărilor şi cartelelor telefonice din magazine, prin inducerea în eroare a angajaţilor.

În timp ce erau în perioadă de probă după condamnări cu suspendare pentru furt calificat, doi tineri au gândit o metodă complexă de sustras bunuri de sub nasul angajaţilor de la casele de marcat din magazine. Noua modalitate de furat le-a adus două acuzaţii noi - înşelăciune şi tentativă la efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase - şi condamnări cu executare de 5 ani şi 6 luni, respectiv 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Despre Ioan Liviu Boroş, în vârstă de 20 de ani, şi Sergiu Alin Adam, de 18 ani, procurorii spun în rechizitoriu că "au creat o nouă modalitate de comitere de acte de sustragere de bunuri din magazine". În perioada 5 aprilie - 6 iunie, Boroş şi Adam au reuşit să plece din mai multe magazine cu zeci de pachete de ţigări şi cartele electronice pre-pay, pe care nu le-au plătit. Cei doi şi-au recunoscut faptele şi i-au ajutat pe anchetatori să descrie în detaliu paşii pe care îi urmau în acţiunile lor. Astfel, procurorii au arătat în rechizitoriu că tinerii intrau în magazine, având asupra lor două carduri bancare ce nu le aparţineau, şi umpleau fiecare un coş de cumpărături.

"În timp ce vânzătorii scanau multitudinea de bunuri din coşuri, inculpatul Boroş Liviu le solicita vânzătorilor să îi mai dea cantităţi mari de ţigări şi alte bunuri nealimentare. În tot acest timp, inculpatul Adam Sergiu le distrăgea atenţia altor reprezentanţi din cadrul magazinelor sub diferite pretexte, în sensul că se interesa de preţul anumitor produse, caracteristici fizice, tocmai pentru ca aceşti reprezentanţi să nu îşi fixeze atenţia către activitatea şi solicitările inculpatului Boroş", spun procurorii.

Potrivit rechizitoriului, Boroş băga ţigările şi cartelele pre-pay în buzunare sau într-un rucsac ce-i aparţinea, creând impresia că introduce bunurile în aceleaşi sacoşe în care erau bunurile deja scanate. Pasul următor era ca Boroş să prezinte un card ce nu-i aparţinea ca să dădea impresia că are suficienţi bani pentru a plăti cumpărăturile. "Angajaţii magazinelor treceau cardul bancar prin aparatul electronic tip POS, iar inculpatul Boroş, cu complicitatea morală a inculpatului Adam, introducea în majoritatea cazurilor coduri PIN fictive. În toate situaţiile, inculpaţii au susţinut că în viitorul apropiat se vor întoarce în respectivul magazin pentru a achita contravaloarea tuturor cumpărăturilor, când, în realitate, pe aceştia îi interesa să sustragă bunurile aflate deja în buzunarele şi genţile proprii", au arătat anchetatorii.

Cei doi acuzaţi au acţionat în peste 20 de magazine mari şi mici din tot oraşul (zona Centru, Piaţa Mihai Viteazul, cartierul Mărăşti, Dâmbu Rotund, strada Pasteur, Piaţa 1 Mai, străzile Frunzişului, Fabricii, Islazului, Traian Vuia), însă doar nouă agenţi economici s-au constituit părţi civile în proces, cu sume cuprinse între 100 şi 800 de lei. În unele cazuri cei doi nu şi-au putut duce până la capăt planul deoarece agenţii economici nu deţineau aparate POS pentru citirea cardului.

Boroş şi Adam sunt recidivişti, fiind în termenul de încercare al unor pedepse cu suspendare primite anterior pentru furt calificat. "Credem că pedepsele cu închisoare cu suspendarea executării nu au avut efectul de a-i determina pe cei doi să conştientizeze gravitatea faptelor. Au perseverat în comiterea de fapte îndreptate împotriva patrimoniului părţilor vătămate, iniţiind un mod de operare aparte", au precizat procurorii în noul dosar în care au fost condamnaţi pentru infracţiuni mai complicate decât un simplu furt calificat. Liviu Boroş a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune şi tentativă la efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, iar Sergiu Adam a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru complicitate la cele două fapte comise de Boroş.

 

Comenteaza