Noua taxă pentru muzică îi bulversează pe clujeni
- Scris de Florentina Tatar
- 12 Oct 2011, 01:18
- Eveniment
- Ascultă știrea

O decizie recentă a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) îi obligă la taxe pentru difuzarea muzicii ambientale pe toţi cei care administrează hoteluri, restaurante, terase, cazinouri, stadioane, mall-uri, spaţii expoziţionale, muzee, ori mijloace de transport ca taxiurile şi tramvaiele. Acţiunea a necesitat peste un an de negocieri şi a fost solicitată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) Asociaţia pentru Drepturile de Autor. Unii administratori ai diverselor spaţii vizate acuză că li se impune "un nou bir inutil". Totuşi, există şi voci care spun că drepturile de autor trebuie respectate.
"Cred că este o prostie", este de părere Ioan Avram, directorul de la ExpoTransilvania. "Expoziţiile noastre sunt de informare, lumea vine ca să vadă exponate, să se documenteze, să afle diverse lucruri, iar muzica din fundal nu este ceva esenţial, nu e scopul evenimentelor. Nici nu este difuzată încontinuu, pentru că la staţie se mai fac şi anunţuri", a justificat directorul. Avram este convins că măsura este doar "o şmecherie pentru a mai scoate nişte bani".
Cele mai mari taxe vor fi plătite de mall-urile cu suprafeţe mai mari de 6.000 mp, care vor achita sume ce pot depăşi 1.800 de lei lunar. Cazinourile vor plăti 1.000 de lei pe lună dacă au o suprafaţă de până la 200 mp şi 1.700 de lei pe lună dacă depăşesc 200 mp. Organizatorii de târguri şi expoziţii în spaţii acoperite de peste 4.500 mp vor achita 1.500 de lei pe lună.
Pentru muzica din fiecare autobuz, troleibuz şi tramvai este percepută o taxă de 25 de lei lunar, la microbuze taxa este de 30 de lei, iar la taxiuri se plătesc 15 lei. De asemenea, gările care difuzează muzică ambientală plătesc 60 de lei lunar, iar pentru autogări taxa este de 50 de lei. Staţiile de metrou, tramvai şi troleibuz au de achitat 20 de lei. Pentru muzee, taxa lunară pentru ORDA este de 50 de lei.
"Nu sunt de acord. La Agape aveam muzicanţi de café concert care interpretau piese pe care le compuneau şi le improvizau acolo şi, în acelaşi timp, plăteam lunar câte trei taxe de drepturi de autor", este de părere Kovacs Zsolt, fost director general al restaurantului. "Mi se pare corect să ceară asta de la cluburi, nu şi de la restaurante", a adăugat acesta. Opinia este împărtăşită şi de Marius Maier, directorul magazinului Central. "Plătim pentru aşa ceva de ani de zile. Nu sunt de acord, e o chestiune inutilă. Plătim taxă la taxă, dar dacă cere legea ne conformăm", spune Maier.
Oficialii muzeelor clujene spun că legea nu îi afectează. "Noi nu punem muzică ambientală. Nu că nu ar fi frumos, dar nu a cerut nimeni, şi acum, cu legea asta, cu atât mai puţin va fi cazul", declară Sanda Man, reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. "Nu difuzăm muzică, nu avem activităţi de acest tip", precizează şi Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Nici Muzeul Etnografic al Transilvaniei nu difuzează muzică. "Deocamdată. Este posibil să folosim pe viitor, iar atunci ne vom supune legii. Drepturile de autor trebuie respectate", punctează Tudor Sălăgean, directorul instituţiei.