Noul centru IMOGEN, pe cale să salveze prima viaţă. GALERIE FOTO

Noul centru IMOGEN, pe cale să salveze prima viaţă. GALERIE FOTO
Centrul deja funcţionează. Lichidul din creierul unui făt a fost observat cu aparatura performantă din dotare. „Normal creierul nu trebuie să fie așa, să aibă atâta alb în el. Ce vedeți aici este lichid și lichidul acesta în cantitate mare apasă creierul", ne spune profesorul Silviu Sfrângeu, responsabilul cu imagistica medicală a centrului. După naştere, copilul ar putea avea o viaţă normală, după diagnosticul pus de specialiştii centrului şi intervenţii ulterioare ale altor specialişti.

 

În centrul IMOGEN se va face în primul rând cercetare, dar aici se vor putea realiza şi CT-uri şi RMN-uri ca şi activitate medicală, în proporţie de 20%, pentru ca acest centru să poată atrage fonduri proprii. Lumea bună din breasla medicală a Clujului a fost prezentă la inaugurarea centrului, dar şi personalităţi medicale naţionale şi internaţionale. Au mai fost prezenţi primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vuşcan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Vakar Istvan.

Noul centru de cercetare din cadrul Spitalului Județean Cluj deservește patru arii de specialitate: imagistică medicală, ginecologie, neurologie.și maxilo-facială.

Iniţiatorul şi directorul proiectului, profesorul Florin Stamatian, a spus la inaugurare: „A fost, într-adevăr, greu. Proiectul a fost aprobat în 2010, valoarea finală a fost de 48 de milioane de lei, circa 88% sunt fonduri nerambursabile ale UE, iar restul este participarea statului român. Şi acum încă mai semnez tot felul de hârtii, au fost 7.000 de pagini, iar pe fiecare trebuia pusă o semnătură. Auditul final va fi săptămâna viitoare, iar pe urmă va veni Curtea de Conturi".

Managerul Spitalului Judeţean Cluj, Petru Şuşcă, a declarat că deocamdată Ministerul Sănătăţii a aprobat pentru Centrul de Cercetare nouă posturi plătite de minister, în principal de asistenţi, biologi şi radiologi şi mai urmează să fie aprobate alte 33 de posturi care vor fi plătite de Spitalul Judeţean în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. În total, la finalul celor cinci ani de implementare a proiectului, în centrul IMOGEN ar urma să lucreze 50 de persoane. „Să ştiţi că pe lângă aceşti oameni mai sunt eu, mai sunt alţi profesori, alţi conferenţiari, care vom face cercetare fără să fim încadraţi pe aceste posturi", spune directorul de proiect.

Prefectul Gheorghe Vuşcan a declarat: „ În urmă cu o lună vizitam împreună cu ministrul Sănătăţii acest centru şi încercam să obţinem promisiuni de finanţare de la Guvern. Este clar că activitatea de aici va trebui să fie susţinută financiar în perioada următoare. Sunt convins că acest centru va fi unul de excelenţă. Sper să-l vedem plin de viaţă în perioada următoare".

Primarul Clujului, Emil Boc, care a sprijinit proiectul pe vremea când era prim-ministru, a afirmat: „Acest centru este o emblemă pentru Cluj. Ne defineşte unde suntem şi unde vom merge în viitor. N-am întâlnit un om mai dedicat ca un proiect să se realizeze decât profesorul Stamatian. Mă bucur că guverne diferite pun umărul la proiectele europene şi, cu toate greutăţile, ele capătă contur şi se realizează".

„Semnificaţia acestui eveniment depăşeşte cadrul Clujului. E o strategie la nivel naţional pentru a realiza mai multe centre de acest fel. Îl felicit pe profesorul Stamatian că este încă viu şi întreg după această muncă, după 3 ani şi jumătate de eforturi care nici acum nu s-au încheiat. Cercetarea are conotaţii mai ample la nivel european, ea trebuie să fie principalul motor de dezvoltare al Europei, pentru a putea ajunge din urmă America. Urmează ca aceste institute să fie integrate în cercetarea europeană", a afirmat preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Irinel Popescu.

Din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie a vorbit preşedintele Senatului, şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean, profesorul Ştefan Florian: „De curând, UMF a primit diploma de excelenţă pentru cercetare, imaginaţi-vă ce vom face de acum încolo, odată ce avem acest centru. Acum 5-6 ani a venit pe lume un copil cu malformaţii ale sistemului nervos, la două ore a fost în sala de operaţie, după alte câteva ore a ajuns în Secţia de Neonatologie, iar astăzi merge şi este sănătos. Atunci ne-am gândit cum am putea să facem astfel de mici minuni", a mai spus Florian.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj este structura juridică sub care va funcţiona IMOGEN, cel mai modern centru de studii avansate, interdisciplinare, fundamentale şi clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă din Sud Estul Europei.

Proiectul s-a concretizat din efortul comun al unora dintre cele mai importante personalităţi medicale din Cluj, printre care se numără Florin Stamatian, Dafin Mureşanu, Grigore Băciuţ, Silviu Sfrângeu şi Cecilia Roman.

"Proiectul urmăreşte promovarea cercetării cu caracter fundamental aplicativ, în vederea deschiderii de noi orizonturi în imagistica medicală şi medicina genomică cu aplicabilitate în obstetrică ginecologie" a declarat Petru Şuşcă, managerul SCJU Cluj.

Comenteaza