Noul Cod Civil, cu bune şi cu rele

 Noul Cod Civil, cu bune şi cu rele
Magistraţii, avocaţii şi profesorii universitari clujeni au analizat ieri, în cadrul unui seminar, prevederile noului Cod Civil. Acesta a intrat în vigoare la 1 octombrie şi are aplicare imediată în ce priveşte actele notariale. Însă magistraţii şi avocaţii spun că vor mai trece luni bune până să se judece un proces în baza noilor reglementări.

Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea, judecător în civil, spune că noul Cod aduce simplificări, dar şi elemente mai complexe. "Evident că sunt elemente de noutate binevenite, care aduc completări pe zone lacunare anterior. Sunt peste 2.500 de articole, deci este un volum legislativ enorm. În materia moştenirii sunt elemente noi în ce priveşte acceptarea, în materia contractelor şi în materia împărţirii bunurilor sunt alte noutăţi. Uneori e vorba de simplificare, însă unele lucruri sunt mai complexe pentru a asigura un grad mai mare de certitudine în ce priveşte voinţa şi conduita persoanelor implicate", a explicat judecătorul.

Potrivit acestuia, noul Cod Civil nu va duce la o accelerare a proceselor atât timp cât persistă deficitul de personal, iar sălile de judecată sunt insuficiente. Avocatul şi profesorul Marius Harosa spune că noul Cod aduce schimbări bune, dar şi unele care nu sunt binevenite. "Aceasta ultimă categorie se referă la necorelarea Codului cu alte legi. De exemplu, partea despre Cartea Funciară nu e corelată cu Legea cadastrului", a precizat Harosa. Acesta spune că noile prevederi au aplicare imediată în contractele încheiate la notari, dar că abia anul viitor ar putea ajunge la instanţă procese care să aibă ca şi cauză probleme începute după 1 octombrie 2011. Un alt avocat, Victor Rusa, atrage atenţia asupra unei modificări importante în ce priveşte acceptarea unei moşteniri.

"Înainte, dacă nu ai ridicat nici o pretenţie timp de şase luni se considera că ai renunţat la moştenire. După noul Cod, dacă într-un an nu declari expres că nu ai pretenţii, se consideră că ai acceptat moştenirea. Astfel, dacă ai un frate în străinătate pe care nu-l interesează o moştenire, dar nu poţi da de el, nu poţi încheia actele", a explicat Victor Rusa.

 

Comenteaza