Noul mod de a stabili alcoolemia, inexistent la Cluj VIDEO

Noul mod de a stabili alcoolemia, inexistent la Cluj  VIDEO
Institutul de Medicină Legală Cluj trebuie să cumpere o aparatură nouă pentru ca toate institutele din ţară să poată trece la metoda modernă de stabilire a alcoolemiei.
În timp ce în restul Europei, de mai bine de zece ani, alcoolemia se determină prin metoda cu gaz-cromatograf, la noi în ţară, deşi există bază legală din 2006 pentru introducerea ei, se utilizează tot metoda veche din cauză că Institutul de Medicină Legala (IML) Cluj nu s-a modernizat. Conducerea institutului a desemnat recent o comisie de licitaţie pentru a achiziţiona până la sfârşitul anului aparatura nouă pentru stabilirea alcoolemiei din sânge.

Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 376 din 2006 pentru “aprobarea normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice” prevede că “dozarea alcoolului se efectuează în mod obligatoriu prin metoda oficială de chimie analitică şi/sau prin metoda gaz-cromatografică”. Specialiştii în medicină legală spun că cea de-a doua este mai bună şi se utilizează în alte ţări ale Uniunii Europene de peste 10 ani. “În Europa se foloseşte de zeci de ani aparatura cu gaz-cromatrograf. Eu lucrez de douăzeci de ani în IML şi de atunci folosim tot metoda actuală”, spune farmacista de la IML Cluj, Rodica Boian, care ne arată o instalaţie veche şi complicată, formată din mai mulţi recipienţi şi vase conductoare, cu care se determină alcoolemia. “Având în vedere că instalaţia presupune tot felul de ustensile din sticlă, sigur că acestea mai crapă, se mai sparg, astfel că le-am mai înlocuit. Dar aşa cum o vedeţi e de douăzeci de ani. Pare o chestie improvizată, dar nu este aşa. Asta este metoda oficială, ce să facem?”, a precizat Boian.

Farmacista de la IML Cluj spune că metoda cu gaz-cromatograf este mai precisă decât cea utilizată acum. “Este un aparat de tehnologie modernă. Ca principiu funcţionează astfel: injectezi proba de sânge aşa cum este ea şi tot aşa alcoolul din sângele respectiv se evaporă, dar lucrul cel bun la o determinare gaz-cromatografică este că rezultatul pe care îl obţii este rezultatul pe care ţi-l dă aparatul în sine, deci omul nu mai are nici un fel de influenţă asupra aflării rezultatului respectiv. Aşa cum lucrăm noi acum prin metoda titrimetrică, ajungi să observi un viraj de culoare, deci te duci de la un portocaliu la incolor, iar ochiul te poate înşela la un moment dat, adică se poate întâmpla să nu prinzi exact momentul virajului respectiv. Oricum, lucrăm paralel pe câte două probe, facem o medie, deci rezultatele sunt absolut corecte”, ne-a explicat Rodica Boian.
 
Şi celelalte IML-uri din ţară folosesc oficial metoda veche, dar stabilesc alcoolemia alternativ şi cu metoda cu gaz-cromatograf pentru compararea rezultatelor. “Deşi există bază legală pentru metoda cu gaz-cromatograf, nu se foloseşte oficial pentru că toate IML-urile trebuie să lucreze la fel. Clujul este ultimul care nu are aparatură nouă. Poate mai este Craiova”, spune farmacista Boian. Directorul IML Cluj, Marius Vartic, susţine că instituţia va achiziţiona aparatura ce costă în jur de 45.000 de euro până la sfârşitul anului. “Am desemnat o comisie de licitaţie şi am anunţat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Vrem să cumpărăm până nu se încheie anul pentru a nu pierde banii pentru investiţie”, spune Vartic.

Comenteaza