Video Foto "Nu sunt haina ta de blană!". Demonstraţie cu măști de vulpe la Cluj

"Nu sunt haina ta de blană!". Demonstraţie cu măști de vulpe la Cluj
"Nu sunt haina ta de blană". Demonstraţie PETA la Cluj
"Nu sunt haina ta de blană". Demonstraţie PETA la Cluj
"Nu sunt haina ta de blană". Demonstraţie PETA la Cluj

Câţiva activişti ai organizațiilor PETA Germania, Vegan şi Fur Free Forever au demonstrat miercuri în centrul Clujului împotriva fabricării și purtării produselor din blană.

Manifestanţii au purtat măști de vulpe, afişând pancarte cu mesajul "Nu sunt haina ta de blană", cu scopul de a aduce în atenția publicului suferința animalelor, care sunt omorâte doar pentru blana lor. Cu această acțiune, PETA Germania dorește să sprijine eforturile locale pentru modificarea legislației și împreună cu mișcarea Fur Free Forever să exercite presiune asupra politicii.

„Doar din cauza blănurilor lor animalele sunt ținute în cuști minuscule, în care li se împiedică tot ce face parte din viața lor în natură”, a declarat Andrzej Pazgan, coordonator pentru Europa de Est al PETA Germania.

„Prin urmare, multe dintre ele arată un comportament stereotipic sau suferă ca urmare a rănilor netratate, dureroase. Cercetări și studii au confirmat deja de mai multe ori că o bunăstare animală în așa-numitele ferme de blănuri nu este posibilă”, au mai spus organizatorii protestului.

Demonstaţia a avut loc miercuri, 11 începând cu ora 11:00, în centrul orașului. Manifestaţii asemănătoare au avut loc şi la Belgrad, Budapesta, Sarajevo şi Sofia. Vineri, activiştii PETA Germania vor manifesta în Bucureşti.

În fiecare an, milioane de nurci, vulpi, viezuri și șinșile sunt omorâte pentru blana lor – numai în România 12.000 deșinșile și 200.000 de nurci. La șinșilele importate, adesea este vorba despre capturi sălbatice din Chile, unde trăiesc ele originar și unde sunt amenințate de extincție.

Numărul țărilor în care sunt permise fermele de blănuri scade permanent: în anii trecuți, pe lângă Croația, Macedonia și Slovenia s-au decis interdicții de ferme de blănuri și în Cehia, Japonia și Olanda. De curând, ministrul flamand pentru protecția animalelor a comunicat că dorește să lucreze la un proiect de lege prin care fermele de blănuri să fie interzise în regiunea Belgiei.

Și Norvegia a decis interdicția fermelor de blănuri începând cu 2025. Deja în curând se va discuta în parlamentul polonez un proiect de lege al guvernului. Polonia este al treilea producător de blănuri din lume. În țări precum Austria, Marea Britanie sau Elveția nu mai există de mai mulți ani așa-numitele ferme de blănuri în urma interdicțiilor legate de acestea sau a condițiilor stricte pentru creștere.

Comenteaza