Numărul candidaţilor admişi în Baroul Cluj s-a dublat după contestaţii VIDEO

Numărul candidaţilor admişi în Baroul Cluj s-a dublat după contestaţii VIDEO
Surpriză de proporţii la examentul de intrare în avocatură de la Cluj, după corectarea contestaţiilor depuse de candidaţii respinşi. Numărul celor admişi aproape că s-a dublat, faţă de lista anunţată iniţial. Conducerea Baroului Cluj explică procentul mare de promovabilitate, după contestaţii, prin faptul că, la a doua corectură, s-au acordat şi punctaje parţiale la subiecte rezolvate incomplet.

Dacă iniţial au fost 62 de candidaţi admişi, din totalul de 287, în urma corectării contestaţiilor numărul celor admişi a ajuns la 113. Conducerea Baroului Cluj spune că cea de-a doua corectură a fost mai maleabilă.

"A fost stabilit un termen pentru corectare si atunci poate ca prima corectura a fost facuta putin in graba. o sa invatam din greseli bineinteles. La cea de-a doua corectura facuta de cei din comisia de contestatii cred ca corectura a fost mai larga in sensul ca acolo unde baremul prevedea 0.10, 0.15 s-a punctat si partial", a spus Gidro Stanca, decan Baroul Cluj.

Candidatul care a avut cea mai mare notă după prima corectură susţine că a fost un examen dificil. "Cred eu ca o opinie personal a fost mai greu decat cel pentru magistratura si nu neaparat din cauza volumului de materie, ci a stresului. 5 examene in 3 zile consecutiv impun o presiune psihica extraordinara care ingreuneaza situatia oricarui student", a spus Steluta Racolta. 

Tânăra spune că a învăţat 12 ore pe zi.

Dacă unii candidaţi învaţă acasă, alţii plătesc bani grei pentru un curs special destinat absolvenţilor de drept care vor să intre în avocatură.

"Cursul de pregatire pentru admiterea in barou dureaza o luna si jumatate. Are loc in timpul weekendului pentru ca sunt multi candidati care vin dinafara clujului si participa la acest curs. Sunt 5 materii care se predau drept penal, drept civil, procedura penala, procedura civila si exercitarea profesiei de avocat. Lectorii sunt avocati, profesori, procurori magistrati", a declarat Ioana Neamtu, manager proiect.

Cursurile durează 8 ore pe zi, au loc sambata si duminica si costă 4300 de lei.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza