Numărul clujenilor morţi din cauză de hipertensiune arterială creşte cu 12% într-un an

Numărul clujenilor morţi din cauză de hipertensiune arterială creşte cu 12% într-un an
Creşte prevalenţa deceselor cauzate de bolile aparatului circulator în Cluj: 60% dintre decese sunt cauzate de astfel de afecţiuni anul trecut, în creştere cu 3% faţă de 2011.

În 2012, din datele raportate de medicii de familie din judeţul Cluj citate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în ce priveşte afecţiunile cronice pe primul loc s-a situat hipertensiunea arterială, cu o prevalenţă de 12,7%, în creştere cu 12,5% într-un an.

Factorii de risc pentru presiunea sanguină crescută sunt dieta bogată în grăsimi saturate, consumul excesiv de sare, sedentarismul, fumatul, consumul exagerat de alcool, antecedentele familiale şi vârsta - peste 65 de ani.

Tensiunea arterială joacă un rol vital în asigurarea oxigenului și substanțelor hrănitoare necesare organismului. Sângele ajunge sub presiune în tot organismul. Această presiune este realizată de relația dintre activitatea de pompare a inimii, rezistentă patului vascular și vâscozitatea sângelui.

Când se măsoară tensiunea arterială, primul număr este tensiunea sistolică, care reprezintă valoarea cea mai mare a tensiunii, iar al doilea număr - tensiunea diastolică- reprezintă perioada când inima este în repaus între bătăi.

Valorile optime sunt 120/80. Dacă valorile sunt constant 140/90 sau mai mari este diagnosticată hipertensiunea arterială. Presiunea arterială crescută suprasolicita arterele și inima, crescând riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și boli de rinichi. Această afecțiune este responsabilă de 13% din totalul deceselor la nivel mondial. Hipertensiunea arterială cauzează 22% din totalul infarcturilor de miocard în Europa de Vest și 25% în Europa Centrală și de Est.

Dietă sănătoasă, conform DSP Cluj:
Reducerea consumului de sare (mai puțin de 5 grame pe zi)
Renunțarea la fumat
Reducerea consumului de alcool
Exerciții fizice regulate
Controale periodice ale tensiunii arteriale

Comenteaza