O biserică din Cluj, veche de un mileniu, găzduieşte şi acum slujbe religioase VIDEO

O biserică din Cluj, veche de un mileniu, găzduieşte şi acum slujbe religioase VIDEO
Cea mai veche biserică din Cluj are aproape 1.000 de ani şi încă găzduieşte slujbe religioase.

O biserică din Cluj, veche de aproape o mie de ani, găzduieşte şi acum slujbe religioase. Vorbim despre biserica Calvaria din Mănăştur, ce a fost pe rând biserică iezuită, protestantă, catolică, greco-catolică, ortodoxă iar acum - romano-catolică. Este o veritabilă insulă de verdeaţă în marea de betoane a Mănăşturului, cartierul comunist construit în anii '70 şi '80. În imediata vecinătate a dealului de pământ ce înconjoară biserica se află Calea Floreşti, cea mai aglomerată arteră a Mănăşturului, şi nodul rutier  care face legătura între Calea Floreşti şi strada Primăverii, intens folosit în special de mijloacele de transport în comun: pe aici circulă liniile de troleibuz 1, 6, 7 şi 25, liniile de autobuz care fac legătura între Mănăştur şi centru sau gară, dar şi tramvaiul.

Biserica a fost ridicată de regele maghiar Bela I (1060 - 1063) pe lângă drumul dintre Cluj şi Oradea, pentru călugării benedictini. Pe lângă abaţia de la Cluj-Mănăştur funcţiona i o cancelarie, unde se păstrau şi se copiau documentele nobilimii transilvane, iar pe o placă de informare montată pe peretele bisericii mănăşturene se arată că arhiva şi biblioteca abaţială aveau faimă europeană.


Mănăstirea a fost distrusă în 1241 de căter tătari şi a fost reconstruită în secolele XIII-XIV. Ulterior, între 1463 şi 1466, a fost înconjurată cu o fortificaţie. Biserica a fost folosită ca depozit de armament, lucru care a contribuit în distrugerea bisericii, în secolul XVIII. În cele din urmă, nava bisericii părăsite s-a distrus atât de mult, încât pietrele sale au fost reutilizate la Liceul Regal de pe actuala str. Kogălniceanu, cu permisie episcopală (1817-1821), după cum arată Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului. Biserica a fost restituită în 1994 cultului romano-catolic şi a fost restaurată între 1995-1997. Acum biserica este deschisă şi vizitatorilor, în fiecare zi de la ora 15, iar la ora 16 au loc slujbe religioase.

De-a lungul istoriei, biserica a fost când protestantă, când catolică, în secolul XX timp de şapte decenii a fost utilizată de cultul greco-catolic, iar pentru câţiva ani, după Revoluţie, aici au avut loc slujbe religioase ortodoxe împreună cu cele greco-catolice. A fost restituită apoi cultului romano-catolic, care o administrează şi în prezent.

Mănăstirea a fost cumpărată de la cultul protestant de către principele transilvan Ştefan Bathori, care a dat mănăstirea ordinului iezuit. Biserica însă a zăcut în ruine până în 1818. Biserica iezuită a fost apoi restaurată şi declarată parohie în 1898. Din clădirea veche s-a păstrat acum doar sanctuarul, la care s-a adăugat o navă gotică.

Vezi cum arată acum biserica Calvaria:

Comenteaza