O nouă eliberare şi o expertiză contestată în cazul “jaf la BT”

O nouă eliberare şi o expertiză contestată în cazul “jaf la BT”
Suspansul creşte de la un termen la altul în procesul jafului armat de la Banca Transilvania.

Instanţa Tribunalului Cluj a dispus ieri, pentru a doua oară, eliberarea din arest preventiv a inculpaţilor Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, după ce prima hotărâre similară a fost anulată de Curtea de Apel. Aceasta va avea din nou ultimul cuvânt în privinţa eliberării peste câteva zile. Tot la termenul de judecată de ieri, procurorul de şedinţă a contestat expertiza SRI asupra imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din banca jefuită. Expertiza este favorabilă unuia dintre cei doi suspecţi.

Părinţii celor doi tineri arestaţi preventiv s-au bucurat din nou în sala de şedinţe penale a tribunalului la auzul pronunţării de înlocuire a stării de arest preventiv cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. De aceleaşi emoţii au avut parte şi în 28 februarie, când aceeaşi instanţă a dispus eliberarea lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, însă Curtea de Apel a întors decizia în 8 martie. Avocaţii celor doi tineri îşi spun speranţa că de această dată Curtea de Apel va respinge recursul parchetului împotriva eliberării. Potrivit Codului de procedură penală, completul de judecată care va analiza recursul va fi altul decât cel din 8 martie, care s-a pronunţat deja asupra unei cereri similare. Hosu şi Baciu s-au plâns ieri la tribunal că sunt ţinuţi după gratii de doi ani şi două luni, deşi se consideră nevinovaţi şi că doresc să se întoarcă la familiile lor. La ieşirea din sală, Hosu a strigat: "ni se face dreptate încet, încet!".

În cadrul şedinţei de judecată de ieri, procurorul de şedinţă a contestat ultima expertiză SRI efectuată cu privire la imaginile surprinse de camerele de supra-veghere ale băncii jefuite. Procurorul şi-a motivat contestaţia prin faptul că experţii Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI nu au precizat metodologia folosită, respectiv că aceştia nu ar fi acreditaţi pentru astfel de măsurători. Instanţa a solicitat ca SRI să-i prezinte acreditările şi să precizeze metodologia folosită până la termenul viitor din 26 aprilie. După acest episod, avocaţii inculpaţilor au cerut recuzarea procurorului de şedinţă, însă aceasta a fost respinsă de instanţă. "Orice probă care ne favorizează este atacată cu vehemenţă de procurorul de şedinţă. Acesta nu vrea să se afle adevărul, ci doar să fie condamnaţi cei doi tineri", a spus avocatul Vlad Hosu. Hosu şi Baciu sunt judecaţi la Tribunalul Cluj, fiind acuzaţi de jaful armat din 13 februarie 2009 de la agenţia BT, din care s-au furat circa 60.000 de euro.

Expertiza SRI

Potrivit expertizei SRI, înălţimea atacatorului care se presupune a fi Andrei Hosu este între 1,70 şi 1,75 metri, cu probabilitatea mare spre limita superioară a intervalului. În cazul celui de-al doilea, despre care procurorii spun că ar fi Bogdan Baciu, SRI a stabilit înălţimea între 1,85 şi 1,90 metri, cu probabilitatea mare spre limita inferioară a intervalului. Calculele sunt realizate ţinând cont şi de înălţimea pantofilor, apreciată la un centimetru. Potrivit măsurătorii realizate la Institutul de Medicină Legală asupra suspecţilor, Hosu are o înălţime de 1,71 metri, iar Baciu 1,76, fără încălţăminte.

Înălţimile de la expertiza SRI includ talpa încălţămintei, notată cu un centimetru. Scăzând un centimetru din înălţimea atacatorului care se presupune că este Baciu, rezultă o diferenţă de 8 centimetri între suspectul arestat şi persoana din imagini. Aceasta este a doua expertiză de acest gen din dosar, după ce prima prezenta unele nelămuriri. Între rezultatele cu privire la înălţimile atacatorilor din imagini nu sunt mari diferenţe între cele două expertize. Potrivit primei constatări tehnico-ştiinţifice a SRI, "persoana 1" de pe imaginile surprinse de camerele video din incinta băncii, care se presupune că ar fi Andrei Hosu, are înălţimea de 1,74 metri, cu o marjă de eroare de 2,5 centimetri, iar "persoana 2", cea care a intrat în casieria băncii şi care se presupune că ar fi Bogdan Baciu, are 1,84 metri, cu o marjă de eroare de 1,68 centimetri.

 

Comenteaza