O săptămână de suspans pentru proiectanţii Filarmonicii

O săptămână de suspans pentru proiectanţii Filarmonicii
Primăria a atacat în instanţă decizia de a relua procedura de atribuire a licitaţiei pentru proiectul centrului cultural.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au amânat pentru 25 octombrie decizia în cazul plângerii depuse de primărie împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care a fost anulată procedura de alegere a proiectantului sediului Filarmonicii şi s-a dispus reluarea acesteia.

Reprezentanţii primăriei şi ai filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) s-au confruntat ieri în sala de judecată cu avocaţii firmelor Drăgan Architecture şi Carpaţi Proiect, care au contestat licitaţia din care a ieşit câştigătoare firma bucureşteană Vaal Arhitectură. Avocaţii firmelor contestatoare au susţinut că proiectul câştigător nu respectă tema concursului jurizat de specialişti, ce a făcut parte din procedura licitaţiei. "A fost un concurs de arhitectură şi nu s-a respectat regulamentul. Cei care au câştigat au avut un alt proiect decât tema de concurs. Trebuie descalificat cel care nu a respectat tema şi continuată procedura de negociere directă cu ceilalţi participanţi", a spus avocatul Drăgan Architecture, Marius Harosa.

Juristul primăriei a precizat că CNSC şi-a depăşit atribuţiile şi că opinia celor şapte membri ai juriului, care este una subiectivă, nu poate fi schimbată. "Oferta câştigătoare este net superioară, de aceea nici nu a existat un loc 2, ci doar locul 3", a spus consilierul juridic al primăriei, Lucia Lupea. Aceasta a precizat că membrii juriului, care sunt arhitecţi cu experienţă din mai multe ţări, nu se pot reuni pentru a-şi reconsidera decizia. Juristul OAR, Anca Rusu, a explicat că "tema nu s-a încălcat, ci s-a dezvoltat, iar specialişti internaţionali au hotărât că proiectul câştigător este net superior celorlalte". Pe parcursul şedinţei de judecată de la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ a Curţii de Apel au existat mai multe "înţepături" între avocata firmei Carpaţi Proiect din Bucureşti, Paula Pârlog, şi consilierii juridici ai Primăriei Cluj-Napoca şi ai OAR, care a intervenit în proces de partea municipalităţii.

Contractul pentru proiectarea Filarmonicii Transilvania, în valoare de 2,4 milioane de lei, a fost adjudecat în urma unei licitaţii în cadrul căreia pe partea tehnică proiectele au fost punctate de un juriu internaţional. Concursul de arhitectură pentru Filarmonică a avut loc la începutul acestui an, iar în luna martie a fost anunţat câştigătorul. Rezultatul a fost contestat la CNSC, care a impus primăriei să reia jurizarea. Municipalitatea a atacat în instanţă decizia CNSC. Semnarea contractului de proiectat a întârziat până acum cu şase luni din cauza contestaţiilor şi a procesului.

 

Comenteaza