O sărbătoare a cireşelor, veche de 100 de ani, mută Dejul în Bistriţa FOTO / VIDEO

O sărbătoare a cireşelor, veche de 100 de ani, mută Dejul în Bistriţa FOTO / VIDEO
O sărbătoare a cireşelor, veche de mai bine de o sută de ani, mută o bună parte a clujenilor din zona de est a judeţului în celebrul-deja sat Cireşoaia.

 

Ca în fiecare an în ultima sută de ani, sătenii din localitatea Cireşoaia şi-au dat întâlnire în curtea şcolii pentru a participa la "Serbarea Cireşelor". Sărbătoarea de la Cireşoaia a început încă de dimineaţă, când localnicii au mers la biserică, după care sătenii s-au adunat în curtea şcolii din localitate, unde au dat startul sărbătorii. Potrivit tradiţiei, fiecare fermier a donat mai multe lădiţe de cireşe, care urmau apoi să fie puse pe mesele celor care au plătit taxa de intrare.

Sute de curioşi au venit să guste cele peste 60 de soiuri de cireşe care se cultivă în Cireşoaia, dar au rămas dezamăgiţi: faţă de alţi ani, pe fiecare masă se afla o singură lădiţă de cireşe, care era umplută din când în când.

Au profitat de această situaţie negustorii din sat, care au avut vânzări cât pentru un an întreg. Un kilogram de cireşe a costat între 8 şi 10 lei, iar la finalul zilei cireşele erau pe terminate. Aceştia spun că "e de venit mâine, când cireşele vor costa între 4 şi 6 lei". Primarul recunoaşte că azi tarifele sunt mai mari. "Azi cireşele se vând cu un preţ mai mare, pentru că sunt foarte mulţi vizitatori. Cererea e mare şi oferta e mică. În rest costă 4 şi 7 lei", spune primarul Cornel Săsărman.

Într-adevăr, azi cireşele costau 10 lei. "Vânzările au mers foarte bine azi, am vândut trei lăzi", spune o femeie care s-a prezentat doar după-masă cu cireşele la vânzare. "Mâine vor fi mai ieftine", adaugă ea, "le dăm la 6 lei".

La sfârşitul zilei, sătenii s-au putut bucura de spectacolul artistic oferit de organizatori. Conform primarului Săsărman, sărbătoarea datează din anul 1893. Cireşoaia e vestită în toată lumea: mare parte din recolta din fiecare an ia drumul pieţelor din judeţele învecinate, în special din Cluj, dar ajung şi peste hotare. "E ceva în sol, le face mai gustoase", spune primarul.

Sărbătoarea de la Cireşoaia e organizată în fiecare an în ultima duminică din luna iunie. În acest an vizitatorii au avut la dispoziţie două tone de fructe.

Vezi imagini de la festivalul de azi:

Etichete
Comenteaza