O treime din profesorii clujeni au “picat” la definitivat

O treime din profesorii clujeni au “picat” la definitivat
66,8% dintre profesorii care au dat examenul de definitivat au obţinut note de trecere. Pentru ca dascălii să poată profesa în continuare, ei au trebuit să ia cel puţin nota şapte.

149 din cei 223 de profesori, educatori şi îmvăţători care au susţinut, săptămâna trecută, examenul de definitivat au reuşit să ia note de trecere, adică o notă peste şapte. Profesorii nemulţumiţi de note au şansa de a depune contestaţii, astăzi, până la ora 12.

"La nivelul judeţului Cluj, promovabilitatea la examenul de definitivat a fost de 66,81%. Au fost 223 candidaţi care au dat examenul, iar 149 au obţinut note peste şapte. Au fost 18 candidaţi care au avut note sub cinci, 24 de persoane cu note între 5 şi 5, 99 şi 32 de candidaţi cu note cuprinse între 6 şi 6,99", a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Cea mai mică notă la examen a fost 2,1 şi a fost obţinută de un profesor de educaţie fizică, în timp ce nota cea mai mare - 9,5 - a fost obţinută de o profesoară de psihologie. "Cei care nu au obţinut notă de trecere nu mai au voie să predea în sistem până la examenul de definitivat de anul următor", a precizat Mariana Pop. Dascălii nemulţumiţi de nota obţinută pot face contestaţii astăzi până la ora 12:00, iar rezultatele de după contestaţii se vor afişa miercuri.

Robert Incze este unul dintre tinerii profesori care au dat examenul de definitivat la educaţie fizică. Tânărul spune că face meserie de profesor din pasiune şi nu pentru bani deoarece "salariul este dezastruos". "Subiectele au fost destul de ok. M-am pregătit timp de două săptămâni intens. Eu am luat nota 7,05", a declarat Robert Incze, care predă de trei ani la Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos. Tânărul profesor ştie că definitivatul ajută la creşterea salariului de profesor cu câţiva lei. "Îmi place să predau, nu pentru bani fac asta. Salariul e dezastruos. Definitivatul o să ne ajute foarte puţin la salariu. Probabil că o să fie o creştere mai consistentă de salariu când voi da gradul doi sau gradul unu", a spus Incze.

Printre cei care au mers la Liceul Energetic pentru a vedea ce rezultate au avut la definitivat s-a numărat şi tatăl unei educatoare la grădiniţa Aşchiuţă. "Fiica mea a dat examenul la psihopedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi a a luat 8,35. Sunt fericit şi mândru", a spus bărbatul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Aşezată pe o bancă în curtea liceului se afla o tânără profesoară care vorbea la telefon. "Au fost foarte mici notele la franceză", comenta femeia rezultatele colegilor săi. Între profesorii care au obţinut o notă mare la examenul de definitivat s-a numărat Ana Maria Săucă de la Liceul cu Program Sportiv.

Profesoara a dat examenul la comerţ şi a primit nota 8,8. "Definitivatul te ajută să rămâi în sistem sau dacă vrei să te întorci în el. E o dovadă a faptului că stăpâneşti ce predai şi eşti eficient. Comparativ cu ce m-am gândit că o să fie la examen, subiectele au avut o abordare destul de uşoară, accesibilă. Programele nu au fost făcute după ce ai terminat, eu am dat examen din ceva ce n-am predat niciodată. Am reuşit şi mă bucur", a declarat Ana Maria Săucă. Profesoara s-a pregătit timp de o lună pentru definitivat, imediat după finalizarea anului şcolar. "A fost un subiect greu, complex şi timpul a fost scurt. M-am pregătit timp de trei săptămâni. A fost relativ bine", a declarat Simona, o profesoară de religie ortodoxă.

 

 

Comenteaza