Oameni evacuați în plină noapte la Roșia Montană după ce s-a descoperit o fisură în barajul lacului Tăul Mare

Oameni evacuați în plină noapte la Roșia Montană după ce s-a descoperit o fisură în barajul lacului Tăul Mare
| Foto: Captură video - Alba 24

Localnicii din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare vor fi evacuaţi preventiv, după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului.

„Pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (şapte microbuze). La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spaţiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate şcolare şi săli de sport din oraşul Abrud şi oraşul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aproximativ 400 de persoane", a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, pentru informarea cetăţenilor, ISU Alba a transmis un mesaj RO-ALERT.

Conform IGSU, populaţia de pe raza localităţii Roşia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a avariei la barajul Lacului de acumulare Tăul Mare.

Persoanele care nu se pot autoevacua vor fi evacuate cu sprijinul autorităţilor locale. "În acest moment nu există un risc iminent pentru populaţia din avalul acumulării, însă preventiv se impun măsuri pentru evacuare. Autorităţile locale şi judeţene au luat măsuri pentru punerea în siguranţă a acumulării. Autorităţile vor aduce la cunoştinţa populaţiei dacă starea de risc va impune alte măsuri", precizează IGSU.

*ORA 00:15 Alba: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roşia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană; s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; s-a activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei", a anunţat ISU Alba.

Potrivit sursei citate, la nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităţilor de intervenţie aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creşterea capacităţii de intervenţie.

De asemenea, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min), două autospeciale 4x4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport, un buldozer asigurat prin grija administraţiei locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenţie.

Totodată, la faţa locului au fost trimişi trei ofiţeri şi 40 de subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba, personal aparţinând IPJ şi IJJ pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice.

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au participat, în sistem de teleconferinţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi.

Din ordinul şefului IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş.

"Menţionăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forţele şi mijloacele de intervenţie pot fi suplimentate. Intervenţia este în dinamică", arată ISU Alba.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza