Obiceiuri tradiţionale şi produse naturale la Festivalul Multiculturalismului, în centrul Clujului VIDEO

Obiceiuri tradiţionale şi produse naturale la Festivalul Multiculturalismului, în centrul Clujului VIDEO
Admiraţi o expoziţie de produse tradiţionale şi obiceiuri ale mai multor popoare reprezentate în Cluj-Napoca, astăzi în piaţa Unirii, în cadrul Festivalului Artelor şi Multiculturalismului: obiceiuri din Maroc, Egipt, Palestina, dar şi Ucraina sau Polonia.

Printre cei care expun în piaţa Unirii, în cadrul FAM, se numără şi Tasnadi Clara, care are 69 de ani şi care vinde piese de port tradiţional din Sic, sat unde, de altfel, locuieşte şi ea. "Ţes de când mă ştiu, de când eram fetiţă. Lucrez la războiul de ţesut", spune Tasnadi, care vinde rochii tradiţionale din Sic cu 100 de lei, veste cu 80 sau 150 de lei sau cămăşi tradiţionale din Sic, cu mâneci bufante, pentru 60 de lei, dar şi cuverturi sau feţe de masă din bumbac, cu 25 de lei.

Vincze Timea vinde şi ea obiecte de artizanat în piaţa Unirii - cercei sau medalioane din piele, ori broşe, pentru 10, 12 sau 14 lei. E o afacere de familie, spune ea: "sunt lucrate de părinţii mei, iar eu le vând".

Târgul este deschis încă de ieri, dar cel puţin în ce priveşte vânzarea prima zi nu a fost una strălucită, constată Alexandru Varga, care vinde turtă dulce - cu 3 lei - şi siropuri naturale, cu 13 lei, produse de doi prieteni. "Nu se prea vinde. Ieri a fost frig, a plouat, a suflat vântul, câteva dintre standuri au fost şi luate de vânt", spune el.

Expoziţia poate fi vizitată astăzi până la ora 18 şi include caligrafie şi jocuri specifice comunităţilor etnice care participă la festival. Tot astăzi, în cadrul FAM, pot fi citite articole din presa ucrainiană şi o expoziţie fotografică la librăria Cărtureşti din Iulius Mall, picturi ale artiştilor Azaduhi Varduca, Anastasia Vdovkina şi Pavel Ţifrac la bastionul Croitorilor şi pot fi admirate reprezentaţii de muzică şi dansuri tradiţionale, la Iulius Mall.

Comenteaza