Şoferii care nu îşi plătesc amenzile ar putea rămâne fără permis

Şoferii care nu îşi plătesc amenzile ar putea rămâne fără permis

Un proiect de lege care se află în faza de dezbatere în Camera Deputaţilor prevede că șoferii care nu îşi achită amenzile de circulaţie în termen de două luni rămân fără permis de conducere până când fac aceste plăţi.

Deputatul PNL Gabriel Avrămescu, co-iniţiator al proiectului, susţine, într-o postare pe Facebook, necesitatea adoptării acestui proiect, care ar putea contribui substanţial la creşterea gradului de colectare a amenzilor la buget.

”Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputaţii Laurenţiu Dan Leoreanu şi Florin Roman, din dorinţa de a semnala nivelul scăzut de achitare în privinţa amenzilor rutiere. Ideea proiectului legislativ a avut ca inspiraţie discuţiile cu reprezentanţi ai Poliţiei, care mi-au expus consecinţele acestui fenomen", scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.

Avrămescu crede că prin adoptarea proiectului administrațiile teritoriale ar putea avea un instrument în plus pentru colectarea amenzilor.

”În primul rând, unităţile administrativ-teritoriale nu au instrumente de a încasa amenzile decât după perioade lungi de timp – uneori chiar niciodată – ceea ce duce la o diminuare a bugetului local. Mai mult, deşi nu au nicio vină, UAT-urile sunt lovite de 2 ori, pentru că încasarea amenzilor este un indicator important atunci când are loc repartizarea cotelor pentru echilibrarea bugetelor locale, motiv pentru care sunt vitregiţi financiar şi din această perspectivă, iar la asta se adaugă şi sancţiunile Curţii de Conturi în astfel de situaţii, aşa că ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede", este de părere deputatul Gabriel Avrămescu.

Potrivit lui Avrămescu, un alt beneficiu al adoptării proiectului de lege ar fi disciplinarea conducătorilor auto, ”de care șoferii din România au nevoie”.

”În situaţia în care, la nivelul UE, înregistrăm cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere raportat la populaţie – 85 morţi la un milion de locuitori – suspendarea dreptului de a conduce, până în momentul în care achită amenda, dacă nu a făcut-o în termen de 60 de zile de la sancţionare, este o propunere legislativă necesară, care sper să primească votul final al colegilor mei deputaţi", mai scrie deputatul Gabriel Avrămescu pe Facebook.

Proiectul de lege iniţiat de mai mulți deputaţi PNL va fi dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Comenteaza