Oferte turistice de Paşte în Cluj

Oferte turistice de Paşte în Cluj
Cei care doresc să îşi petreacă sărbătoarea Învierii Domnului într-un cadru mai special, lângă lăcaşuri de cult sau într-un cadru tradiţional au şi în judeţul Cluj câteva oferte.

Programul cu obiceiuri strămoşeşti şi vizite la obiective din apropiere al pensiunilor din Sâncraiu nu mai atrage turiştii din anii de boom economic.

"La noi în judeţ sunt câteva mănăstiri frumoase unde călătorii ar putea fi cazaţi în perioada sărbătorilor, însă, din păcate, în acest moment cele mai multe sunt în şantier", a precizat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Se pot face rezervări, totuşi, pentru noaptea de Înviere şi nu numai la mănăstirile de la Nicula, Salva sau Piatra Fântânele. "Organizăm un pelerinaj la Ierusalim, de aproximativ 30 de locuri", a precizat părintele Ivanov.

Oferta pensiunilor din Sâncraiu se referă la sărbătoarea reformată a Paştelui şi începe de sâmbătă, 7 aprilie, când oaspeţii pot lua parte la pregătirea ouălor pentru vopsit. Duminică, după micul dejun la gazde, se adună cu toţii în faţa bisericii reformate din sat, iar oaspeţii au ocazia să asiste la intrarea în biserică a fetelor şi femeilor îmbrăcate în port popular. Urmează o slujbă religioasă la biserica reformată sau program liber, prânz la gazde şi o excursie la Văleni cu căruţe trase de cai, vizitarea bisericii fortificate, cu tavan casetat din secolul XIII. Seara, după cină, va avea loc un program cultural în pensiunea Püspök (muzică tradiţională, prezentarea portului popular, programul formaţiei de dansuri populare). "Sunt lucruri care nu pot fi organizate în alte zone ale ţării. Muzicanţii sunt din Huedin şi întregul obicei este cel din zona noastră, a Călatei", a precizat Vincze Istvan, managerul asociaţiei de turism care gestionează locurile de cazare ale pensiunilor din Sâncraiu.

Luni, 9 aprilie, imediat după micul dejun turiştii au program de udat. Gazdele îi vor purta apoi într-o excursie prin cheile Văii Stanciului, la cascada Vălul Miresei. Tot luni este programat un picnic în are liber în grădina aceleiaşi pensiuni, cu grătar, slănină, carne de miel şi telemea. După cină, oaspeţii sunt aşteptaţi la "bal sau discotecă în căminul cultural, organizat de tineretul din sat". Sejurul se încheie marţi, 10 aprilie, cu o excursie pe valea Someşului Cald, care cuprinde barajul şi lacul de acumulare de la Beliş şi Crucea lui Avram Iancu de la Mărişel. "Avem foarte puţine rezervări în acest an, abia câteva familii din Ungaria vor veni să îşi petreacă Paştele la noi. Probabil e din cauza situaţiei economice din Europa şi din toată lumea", a mărturisit Vincze. "În 2007-2007 avea chiar şi câte 100 de oaspeţi la Paşte", a adăugat acesta. Faţă de oferta de atunci, s-a renunţat la o zi de sejur, cea în care se vizita şi municipiul Cluj-Napoca. Preţurile sunt de 128 de euro de persoană pe zi pentru adulţi, şi 100 de euro pentru copii şi acoperă serviciile de pensiune completă.

Şi administratorii de pensiuni din zona Mărişel pregătesc oferte speciale pentru Sărbătoarea Învierii. "Chiar în aceste zile discutăm în cadrul Asociaţiei Pelaghia Roşu cum să facem programe de Paşte care să includă şi tradiţiile din zona noastră", a declarat Traian Mariş, primarul comunei. "Este la ordinea zilei ca orice turist să facă plimbări cu sania sau căruţa trasă de cai, în funcţie de vreme, pe traseul care trece pe la Ţâcla Gavrii, Ijăr, pe Valea Răcătăului şi la Crucea Iancului", a detaliat Mariş. Nu vor lipsi din meniul turiştilor bucate tradiţionale de Paşte ale mărişelenilor: cozonac, sărmăluţe şi carne de miel. Despre preţul unui asemenea sejur la pensiunile din zonă primarul a declarat doar că "încă nu s-a stabilit, însă va fi cu siguranţă unul bun, pentru un pachet cu cele trei zile".

Sejururi la pensiuni

Portalul de specialitate Turist Info prezintă câteva oferte de Paşte în Cluj: la pensiunea Victoria din Valea Drăganului (3*, 30 de locuri) sejurul costă 480 de lei şi include cazare şi masă pentru patru nopţi, la pensiunea Doru din Beliş (3*, 22 de locuri), 400 de lei, iar la pensiunea Laura din Petreştii de Jos (4*, 20 de locuri), 700 de lei. Închirierea unei cabane de 10-20 de locuri la Valea Drăganului se face pentru 700-1.800 de lei, la Beliş, pentru 900-2.000 de lei, la Mărgău, pentru 1.000 de lei, la Negreni, pentru 1.200 de lei, iar la Sântioana, pentru 2.000 de lei.

Comenteaza