Operaţie în premieră la Cluj: un aparat de 3.000 de euro scapă un bărbat operat de cancer la prostată de incontinenţă urinară VIDEO

Operaţie în premieră la Cluj: un aparat de 3.000 de euro scapă un bărbat operat de cancer la prostată de incontinenţă urinară VIDEO
Un bărbat de 63 de ani, operat de cancer dar care a primit în schimb incontinenţa urinară, a fost operat astăzi în premieră în România, la Cluj.

"Incontinenţa urinară e o entitate patologică în care personajele pierd urina involuntar. inconvenienţa poate fi de diverse tipuri, dar consecinţa profesională e aceeaşi, omul se dezintegrează din societate, familie, profesiune, pentru că trebuie să se îngrijească permanent", spune reputatul medic Mihai Lucan, cel care a făcut şi operaţia în premieră, de astăzi.


El spune că în cazul incontinenţei urinare măsura cea mai eficientă sunt sfincterele artificiale. "Tehnologia actuală a dezvoltat nişte mecanisme de dimensiuni mici care reuşesc să transforme pacientul incapabil social din cauza incontinenţei într-unul normal. Este prima operaţie de acest fel care se practică în România cu acest aparat. Până acum au fost mai multe intervenţii cu sistemul vechi anti-incontinenţă, format din trei părţi, a cărui inserare în organism se face mult mai complex", explică el, adăugând că statistica de până acum, având în vedere că acest tip de operaţii este efectuat frecvent în Germania sau Fgranţa, "arată că este extrem de eficient".

"Sistemul se adresează în special bolnavilor operaţi pentru cancer de prostată. Sunt vindecaţi de cancer dar pierd urina. Le-ai luat cancerul, tratabil în multe modalităţi, şi în schimb îi dai cadou incontinenţa urinară. Cu acest sistem, aceşti oameni pot fi ajutaţi să se reinsereze social", spune Lucan.

Aparatul costă aproxiamtiv 3.000 de euro. "Este extrem de complex", arată doctorul clujean.

Comenteaza