Operaţii estetice, cadou de sărbători

Operaţii estetice, cadou de sărbători
La clinicile de chirurgie estetică din Cluj-Napoca această perioadă este una foarte aglomerată. Mulţi clujeni vin aici pentru mici intervenţii ca să aibă un chip desăvârşit de Crăciun şi Revelion.

Alţi pacienţi ai specialiştilor clujeni îşi sacrifică sărbătorile pentru operaţii estetice mai complicate pentru care doar în această perioadă au liber de la locul de muncă.

"Clujenii îşi fac în perioada aceasta mici cadouri constând în tot ce înseamnă botox, acid hialuronic, intervenţii cu lasere uşoare. Vor intervenţii uşoare, ca să fie ok într-o săptămână", a precizat Cornelia Maier, medic specialist în chirurgie plastică în cadrul clinicii Artis3. "Mai avem mulţi pacienţi care nu pot ieşi din activitate decât în perioada asta şi care preferă să renunţe la sărbători pentru a-şi rezolva aceste probleme prin intervenţii chirurgicale", a adăugat specialista. Activitatea clinicii, care a marcat marţi şase ani de la inaugurare, se bazează în proporţie de 80% pe chirurgie estetică. Pacienţii de aici vin din Canada, SUA, Norvegia, Irlanda, Olanda, Spania, Italia sau Germania. "Faţă de preţurile practicate în Occident, la noi sunt mai ieftine cu jumătate sau chiar o treime. Cu tot cu transport, cu cazarea în hotel după operaţie nu se ajunge nici la două treimi din preţul pe care l-ar plăti în ţările vestice", explică Maier fenomenul.

Afluenţa de pacienţi în preajma sărbătorilor a fost confirmată şi de dr. Toma Mugea din cadrul clinicii Medestet, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi din România. "Întotdeauna sunt mai mulţi pacienţi în această perioadă", a declarat specialistul. "Oamenii vor injecţii cu toxina botulinică, cu acid hialuronic, unele pentru corectare de riduri, altele pentru îngroşarea buzelor. Sunt proceduri cu spitalizare de o oră, cu efect mare, însă nu produc o schimbare pentru care să fie întrebaţi apoi insistent ce şi-au schimbat", a explicat Mugea.

Mulţi din străinii care îşi caută frumuseţea la Cluj caută clinici pe internet, alţii au prieteni, rude, cunoştinţe care au avut o experienţă pozitivă cu medicina din România sau caută o soluţie mai ieftină. "Mai sunt cei care vin nu neapărat pentru chirurgie estetică, cât pentru că nu au perioade de aşteptare. Sunt din ce în ce mai multe sisteme de sănătate din ţările occidentale care nu pot acoperi în timp util nevoile pacienţii. Din ce în ce mai mulţi, decât să aştepte două-trei luni o consultaţie, preferă să sară în avion să vină, să vadă, să decidă să-şi rezolve problemele în România", a spus Cornelia Maier, de la clinica Artis3. O altă categorie de pacienţi care se operează pentru frumuseţe sunt românii care până nu demult mergeau la spitale renumite, precum cele din Viena. "Mulţi spun «Am fi mers acolo, dar am auzit de voi, referinţele sunt bune, e mult mai comod pentru noi să venim aici»", a explicat specialista. Au mai venit aici artişti, cântăreţi sau sportivi, cele mai cunoscute vedete care au dezvăluit că şi-au făcut aici operaţii fiind clujencele de la Cheeky Girls.

Clinica a iniţiat un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional pentru achiziţionarea unor aparate de ultimă generaţie în domeniu, evaluat la peste 200.000 de euro. Astfel, funcţionează aici o platformă laser pe care se pot adapta foarte multe dispozitive. "Principala adaptabilitate este în chirurgia afecţiunilor vasculare cutanate, deci tot ce înseamnă vase dilatate, vene micuţe, cuperoză, pete roşii care apar pe faţă, nasul roşu, tot ceea ce afectează culoarea pielii. E un aparat care poate fi folosit cu mult succes în epilare, dar pe suprafeţe mici", a explicat chirurgul plastician Ovidiu Ivan, tot din cadrul clinicii. Un alt aparat achiziţionat din aceste fonduri se adresează "în primul rând intervenţiilor faciale, exciziei de mici tumorete benigne de piele, pentru cicatrici post-acnee şi pentru pete pigmentare", potrivit specialistului Radu Onoe. "Sunt necesare pentru fiecare afecţiune cel puţin două-trei şedinţe, poate chiar cinci-şase, depinde foarte mult de gradul de satisfacţie al pacienţilor. Costurile depind de suprafaţa pe care o tratăm. La o întinerire facială şedinţa poate costa de la 150 până la 250 de euro", a explicat Onoe.

Artis3 a avut o cifră de afaceri de peste 650.000 de euro şi peste 4.000 de pacienţi în 2010. "Deşi statisticile spun că 11% din pacienţii clinicilor de chirurgie estetică au, de fapt, probleme cu felul în care se raportează la propria imagine, aşa numita dismorfofobie, nu trebuie să privim această ramură a medicinei ca pe o fiţă. Să nu uităm că speranţa de viaţă a crescut la 80 de ani şi nu e drept să fim deformaţi de bătrâneţe jumătate din viaţă", a atras atenţia Cornelia Maior.

 

 

Comenteaza