Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. I s-a făcut rău după o plimbare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. I s-a făcut rău după o plimbare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit vineri într-o închisoare în Arctica, în care ispăşea 19 ani de închisoare, anunţă serviciile penitenciare (FSIN), relatează AFP.

”La 16 februarie 2024, în centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare (...). cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite”, anunţă înttr-un comunicat fialiala FSIN din regiunea arctică Iamal.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost ”informat cu privire la deces” vineri, anunţă Kremlinul.

”Preşedintele a fost informat”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

Serviciile penitenciare se ocupă de ”verifocări” şi ”clarificări” cu privire la cauza decesului, a anunţat el.

 

Activistul anticorupţie, în  vârstă de 47 de ani, era încarcerat într-o colonie penitenciară izlată, în Arctica, în condiţii foarte dificile.

El ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.

El a sosit în acest nou centru de detenţie, în Iamalo-Neneţia, la sfârşitul lui decembrie, după un lung transfer în care apropiaţii săi nu au primit nicio veste, provocând îngrijorări în străinătate.

Susţinătorii săi dădeau asigurări atunci că autorităţile ruse căutau să-l izoleze şi mai mult, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din martrie, în care o victorie a lui Vladimir Putin nu ridică nicio îndoială.

La începutul lui ianuarie el anunţa pe reţele de socializare că a fost trimis ”şapte zile la izolare” pentru că nu s-a identificat în mod corect.

Această măsură a fost aplicată imediat după ”ieşirea sa din carantină”, a cărei dată nu a precizat-o,

”Ideea că Putin ar fi satisfăcut de faptul că m-a băgat într-o cabană din Marele Nord şi că nu voi mai fi torturat în izolare era nu doar laşă, ci naivă”, denunţa el.

La începutul lui februarie, el le-a cerut ruşilor să nu voteze cu Vladimir Putin în alegerile prevăzute în perioada 15-17 martie.

El nu a spus atunci numele candidatului pe care-l susţinea. 

Comenteaza