Opoziţia şi presa, omise de la recepţia de 1 Decembrie

Opoziţia şi presa, omise de la recepţia de 1 Decembrie
O gafă greu de explicat s-a produs în organizarea recepţiei pe care municipalitatea a oferit-o în acest an de Ziua Naţională.
Tradiţionalul cocktail oferit de Primăria Cluj-Napoca i-a reunit în acest an doar pe oamenii politici din partea partidelor aflate la putere, fără cei din opoziţie. Şi o bună parte a ziariştilor clujeni au lipsit de pe lista de invitaţi a evenimentului.
“Nu cunosc raţiunea acestui gest, pot spune doar că nu-i de laudă”, declară senatorul PNL Marius Nicoară, care crede că scopul acestui gest ar fi de a evita ca anumiţi membri ai Partidului Democrat Liberal să ajungă faţă în faţă. “Nu cred că cei din opoziţie sau din presă au fost vizaţi”, afirmă senatorul. “În plus, am înţeles că au fost invitaţi la cocktail mulţi clujeni din rândul electoratului, reprezentanţi ai cetăţenilor din cartiere, iar prezenţa prea multor politicieni ar fi afectat, poate, plusul de imagine pe care voiau să şi-l aducă organizatorii”, este de părere Nicoară.

“Probabil că aşa ştiu ei să sărbătorească ziua de 1 Decembrie: singuri, izolaţi într-o lume care este doar a lor”, afirmă Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca. “Ziua Naţională nu este doar a PDL sau a PSD, este o zi a tuturor şi dacă nici cu această ocazie nu au înţeles, asta denotă, până la urmă, felul în care cei de la Primărie se raportează la simbolurile naţionale ale României”, conchide Jorj.

Remus Lăpuşan, liderul PSD Cluj, a fost invitat la coktailul organizat de Primăria clujeană de Ziua României, însă doar în calitate de consilier local. “La nivel de organizaţie nu am primit nimic, nu îmi dau seama cum s-a produs această scăpare”, declară Lăpuşan. “Din punct de vedere organizatoric, a fost o greşeală, însă una care nu dă bine deloc într-un oraş european cum se vrea a fi Clujul. Nu se mai poate remedia nimic, însă ar trebui ţinut cont pe viitor la asemenea gesturi care denotă că poate Primăria face şi alte greşeli pe care apoi nu le mai recunoaşte”, atrage atenţia Lăpuşan.

Aurelia Cristea, vicepreşedinte al PSD Cluj-Napoca, nu a dorit să comenteze lista de invitaţi , însă are câteva sugestii pentru felul în care ar fi putut fi organizat evenimentul. “Mi s-ar fi părut mai potrivit ca recepţia de Ziua Naţională a României să fie organizată într-o instituţie de cultură a Clujului cum este, de pildă, Teatrul Naţional, unde să se bucure de sărbătoare adevăratele personalităţi ale Clujului”, a explicat Cristea. Vicepreşedintele PSD Cluj i-a menţionat pe lista posibililor oaspeţi pe artiştii oraşului, fie că este vorba de actori, de pictori sau de muzicieni, pe oamenii de afaceri care s-au impus pe plan naţional şi au adus premii importante la Cluj, precum şi medici sau profesori.

“În acest fel, Primăria şi-ar arăta cum se cuvine recunoaşterea faţă de contribuabili şi nu în forma în care a fost organizat evenimentul, într-un cerc de interese proprii”, este de părere Aurelia Cristea. Vice-preşedintele PSD Cluj-Napoca a participat în anii trecuţi, la cocktailurile organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi a apreciat felul în care au fost organizate multe dintre ediţiile precedente. “Îmi amintesc eleganţa şi diplomaţia cu care a fost pusă la punct recepţia de acum doi ani, de pildă. Nu putem să confiscăm chiar totul, într-o aroganţă şi un tupeu care nu îşi au locul la o manifestare pusă la punct pe bani publici”, afirmă Cristea.

Valentin Cuibus a primit invitaţie la recepţia Primăriei, însă nu ştie în ce calitate, de consilier sau de preşedinte al Palatului Copiilor. “Am fost plecat din ţară şi nu ştiu cum stau lucrurile exact. În cazul în care lista de invitaţi la eveniment s-a făcut pe criterii politice, mi se pare un gest mai mult decât nelalocul lui. E clar un lucru care nu s-a mai întâmplat până acum şi ar trebui să nu mai aibă loc niciodată. Ziua Naţională nu ar trebui să se transforme vreodată în dezbateri sau dispute politice”, este de părere Cuibus.

Organizatorii susţin că nu au omis politicieni

Lista de invitaţi la recepţia de 1 Decembrie a Primăriei Cluj-Napoca ar cuprinde 300 de persoane care au fost invitate instituţional plus alte 90 cărora invitaţiile le-au fost remise pe adrese de e-mail, potrivit Oanei Buzatu, purtătorul de cuvânt a instituţiei. “Au fost invitaţi toţi parlamentarii şi liderii partidelor politice din Cluj, se poate verifica pe borderou. Din partea presei i-am chemat pe şefii redacţiilor şi pe oamenii cu care lucrez pe administraţie, pentru că va mai fi în curând un eveniment mai mare pentru ziarişti”, a declarat Buzatu.

Comenteaza