Oraşe "smart" şi oraşe "dumb". Clujul, între oraşele campioane la adaptarea de soluţii moderne

Oraşe
Un oras "smart" este un oraş care foloseste tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăţi transportul public, a reduce poluarea şi consumul de energie, relaţia cetăţenilor cu autoritatea, condiţiile de locuire şi sistemul de sănătate şi educaţie. În România, campioanele la adoptarea de soluţii moderne sunt Cluj - Napoca şi Oradea.

Cluj-Napoca 

Primăria emite certificate de urbanism în format electronic şi prelungeste autorizaţiile de construire

Începând cu luna aprilie, Primaria Cluj-Napoca oferă cetăţenilor municipiului posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic, prin intermediul platformei edirect.e-guvernare.ro, a următoarelor documente: certificate de urbanism (şi prelungirea acestora), prelungirea autorizaţiilor de construire/desfiinţare, avize/acorduri. De asemenea, cetăţenii municipiului pot comunica online începerea execuţiei lucrărilor, tot prin intermediul platformei menţionate mai sus.

Cetăţenii pot trimite sesizări online

În plus, Primăria pune la dispoziţia cetăţenilor municipiului o aplicaţie prin intermediul căreia pot transmite sesizările direct către Primărie. Aplicatia My Cluj este gratuită şi poate fi descarcată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS. 

Aplicaţie pentru parcările din centrul oraşului

Începând din luna februarie, Primaria Cluj Napoca pune la dispozitia cetăţenilor o aplicaţie care monitorizeaza locurile de parcare disponibile în cele 6 parcări cu bariera din municipiu.
Numărul total de locuri de parcare care se regăsesc în aplicatie este de 1.309.

Aplicaţia pentru a face programare la doctor, la coafor sau pentru a rezerva terenul de tenis

Calendis este o aplicaţie clujeană care permite organizarea serviciilor pe bază de programări din domeniile frumuseţe, sport şi medicină, fiind o soluţie de business şi o platformă pentru clienţi. Recent, aplicaţia a fost implementată în cadrul bazei sportive publice Gheorgheni. 

VEZI Situaţia în Oradea şi Bucureşti în articolul publicat de hotnews.ro. 

 

Comenteaza