Pădurea din Miceşti, exploatată după “legea” satului

Pădurea din Miceşti, exploatată după “legea” satului
Controlul inspectorilor silvici în pădurea din Miceşti a pus pe jar tot satul. Transportatorii de lemn s-au revoltat după ce au fost prinşi fără avize.

Un control inopinat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) în pădurea din satul Miceşti, comuna Tureni, s-a soldat cu confiscarea lemnului din patru căruţe şi o remorcă de tractor. Inspectorii silvici au avut nevoie de ajutorul jandarmilor pentru a nu fi linşaţi de oameni. Pădurarul este cercetat pentru că nu a emis avize de transport şi pentru că avea asupra sa chitanţe ce aparţineau membrilor composesoratului. Reporterii ZIUA de CLUJ au descoperit că toate chitanţele sunt păstrate de şeful composesoratului.

Satul Miceşti din comuna Tureni, la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, stă pe un butoi de pulbere gata să explodeze din data de 2 decembrie, când inspectorii silvici, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, au oprit mai mulţi săteni ce transportau lemne din pădure. "În momentul când i-am întrebat de avizele de însoţire a lemnului, nu le-au putut prezenta, sub pretextul că sunt la pădurar, însă aşa ceva nu există, potrivit Codului silvic. Reacţia transportatorilor a fost de revoltă. A fost unul care a spus că descarcă lemnele pe maşina noastră. Oamenii au precizat că sunt cumpărători de bună-credinţă", a povestit şeful serviciului control de la ITRSV, Radu Bodin. Inspectorii au confiscat lemnul din patru căruţe şi o remorcă de tractor, iar pădurarul Ioan Paşca este cercetat pentru că avea asupra lui 16 chitanţe ale beneficiarilor lemnului. "Nu este în regulă. Chitanţele nu sunt pentru dânsul. Ele se dau când un cumpărător primeşte o prestare de serviciu sau un bun. Nu au ce căuta la el", a spus Bodin.

Explicaţia pădurarului pentru faptul că transportatorii nu aveau avize de însoţire a lemnului este halucinantă. "Oamenii au ieşit afară din pădure să mănânce, că erau 60-70, să nu fie gălgăzeală în pădure. Zona unde au fost opriţi este tot a composesoratului, nu au fost pe drum auto, tot pe teritoriul lor erau", a spus Ioan Paşca. Cât despre chitanţele găsite la el, acesta a explicat că ele nu sunt lăsate la oameni tocmai pentru a nu fi folosite de mai multe ori. ITRSV a demarat un control în pădure pentru a stabili dacă s-au tăiat şi copaci nemarcaţi.

 

Transportatorii spun că duc lemnul la persoane bătrâne din composesorat, care nu pot merge în pădure să-şi ia partea, şi au oferit explicaţii diverse pentru lipsa avizelor pentru lemnul confiscat. "Toţi oamenii din sat ştiu de transportul din pădure. Suntem o comunitate mică, fiecare ştie că are dreptul la câţiva metri cubi de lemn", a spus un bărbat ce duce lemn cu tractorul. Un altul susţine că primeşte bonul de transport doar la ultimul drum pe care îl face pentru a-i duce unui beneficiar toată cantitatea de lemn la care este îndreptăţit. "Când eu am adus alea trei căruţe, îmi dă bonul de transport. Dacă n-am reuşit să le duc într-o zi, îmi dă a doua zi, că eu nu fug din sat cu lemnele, le aduc aici în sat", a spus transportatorul.

Reporterii ZIUA de CLUJ au întrebat câţiva bătrâni din sat, care aveau lemne în curte, dacă deţin bonul pentru acestea. "Nu am nici un bon. A rămas la pădurar. Nu ştiu de ce", a spus un bărbat. Răspunsul cu privire la chitanţe l-am găsit la preşedintele composesoratului, Vasile Crişan. "Omul bătrân trimite pe altcineva să-i aducă lemnul. Luăm chitanţa ca să nu mai repete şmecherul care duce, că după aia mai vine o dată cu chitanţa şi le duce şi le vinde. E hotărârea generală a composesoratului. Le ţin eu, când vrea poate să le vadă, să le primească, da' scriu pe chitanţă anulat", a explicat Crişan. Acesta este contrazis de un membru al composesoratului, care este şi consilier local în Tureni. "Crişan a strâns chitanţele şi nu le-a mai dat la oameni. El trebuie să pună o ştampilă pe chitanţa pe care a luat-o şi să nu o ţină la el. De aceea s-au alarmat oamenii. Nu este de comun acord, căci el nu se înţelege cu nimeni, doar cu el singur", spune Nastasia Surdu. Unii oameni din sat spun că există o piaţă neagră pe care se vând chitanţele cu sute de lei unor doritori de lemn din alte zone.

 

 

Comenteaza