Panourile solare, preferate de clujeni

Panourile solare, preferate de clujeni
Cele mai multe dosare depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj în cadrul programului Casa Verde sunt pentru panouri solare.
Din totalul dosarelor depuse de clujeni, 317 solicitări sunt pentru panouri solare, 20 pentru pompe de căldură, iar 75 de cereri vizează centrale pe peleţi sau deşeuri lemnoase.

Programul prin care românii îşi pot diminua considerabil facturile la utilităţi nu şi-a epuizat încă fondurile alocate pentru judeţul Cluj, iar cei interesaţi mai sunt aşteptaţi să îşi depună dosarele. Prin Casa Verde, Administraţia Fondului de Mediu (AFM) acordă în toată ţara fonduri nerambursabile pentru instalarea în locuinţe a unor sisteme de încălzire ce utilizează energie regenerabilă, fără să consume curent electric, gaz metan sau motorină. Bugetul total acordat la nivel naţional este de 310 milioane de lei, din care judeţul Cluj a primit suma de 3.565.479 lei. “Până la data de 15 noiembrie 2010, în judeţul Cluj au fost depuse 412 dosare, în valoare totală de 2.507.765 lei”, după cum a precizat Adina Maier, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj.

“Din totalul dosarelor depuse, 317 solicitări sunt pentru panouri solare, 20 de solicitări sunt pentru pompe de căldură, iar 75 de solicitări sunt pentru centrale pe peleţi sau deşeuri lemnoase”, a mai spus reprezentanta instituţiei clujene. Cei care au dosarele aprobate pentru panouri primesc pentru achiziţionarea şi instalarea lor suma de 6.000 de lei. Subvenţia pentru pompele de căldură este de 8.000 de lei, iar cea pentru centrale, de 6.000 de lei. Sumele economisite în urma folosirii unui asemenea sistem se pot ridica la “aproximativ 70-75% din facturi”, după cum a specificat în cursul verii un reprezentant al TermicExpert Tulcea, firmă ce se ocupă de furnizarea şi montarea acestor instalaţii.
În funcţie de tipurile alese şi de preţuri, panourile solare pot asigura apa caldă şi căldura în locuinţe, astfel încât scad cheltuielile pentru aceste facilităţi cu 100% în timpul verii şi cu până la 30% iarna.

Pompele de căldură preiau energia solară din pământ şi o transformă în căldură sau aer rece pentru interiorul locuinţei, iar instalaţiile pe bază de peleţi produc energie termică din deşeuri lemnoase, deshidratate şi comprimate până la dublul densităţii energetice a lemnului verde, brichete sau tocătură lemnoasă.

Facturi mai mici şi un mediu mai curat

Costurile achiziţionării şi instalării acestor sisteme pot fi acoperite total de subvenţie. Toate acestea le asigură beneficiarilor un grad mare de independenţă energetică, le scad semnificativ facturile la utilităţi şi contribuie, astfel, la protejarea mediului, pentru că nu se mai arde lemn sau alt combustibil. “Cam 80% dintre solicitanţi sunt oameni care ştiu bine despre ce este vorba şi aşteptau de multă vreme să apară”, a spus Anamaria Mitile, consilier planuri, proiecte, programe în cadrul APM Cluj şi responsabila programului.

Comenteaza