Parcul Iuliu Haţieganu, modernizat printr-un proiect de 25 de milioane de lei. Vezi cum arată acum GALERIE FOTO
- Scris de Ioana Pîrlea
- 09 Oct 2014, 14:08
- Eveniment
- Ascultă știrea
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a reabilitat Parcul Iuliu Haţieganu prin unul dintre cele mai mari proiecte europene de la Cluj. Investiţiile sunt deosebit de importante pentru mediul universitar clujean, dar şi pentru dezvoltarea oraşului.
"Reabilitarea parcului este un mare eveniment şi nu putem decât să îl marcăm aşa cum se cuvine, să ne bucurăm că după o experienţă îndelungată, după foarte multă muncă şi după foarte multe discuţii legate de acest proiect am reuşit în cele din urmă să îl terminăm.
Universităţile fac parte din comunitate şi reprezintă elita şi aceste universităţi ar trebui să aibă acces la fonduri europene în condiţii neîngrădite. Mă bucur că acest parc a ajuns în forma în care este astăzi, mă bucur tare mult de colaborarea cu autorităţile locale: primăria, prefectura, consiliul judeţean, consiliul local, care ne-au stat aproape", a declarat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.
Parcul a fost dotat cu cinci noi terenuri de sport, printre care şi un teren sintetic de fotbal de mari dimensiuni în locul vechiului şi părăginitului teren de zgură, care reprezintă atracţia principală. Noul teren de fotbal dispune de instalaţie de nocturnă şi de tabelă electronică. În parc s-au mai amenajat două terenuri de beach volley, un teren de fotbal-tenis sau badminton, un teren de baschet cu suprafaţă sintetică şi unul multifuncţional, de asemenea cu suprafaţă sintetică, pentru handbal, baschet, volei.
"Am mai spus-o şi cred că nu greșesc. Avem cea mai frumoasă bază sportivă și de agrement din România, bază care începe cu Parcul Central, Cluj Arena, Sala Polivalentă și acum Parcul Iuliu Hațieganu. Asta înseamnă calitate și performanță la Cluj. Știți bine că în strategia noastră calitatea serviciului este o componentă fundamentală pentru noi, iar acest complex vină să întărească aceste componente la Cluj", a menționat primarul Emil Boc.
Parcul va fi destinat în principal studenților, dar este deschis și publicului. Managerul proiectului a specificat faptul că nu se poate vorbi despre o taxă de intrare în parc, ci despre o taxă de ecologizare. Pentru a întreține și a administra acest parc instituţia face cheltuieli de peste un milion de lei, în timp ce din încasări se strâng doar 500.000 de lei, restul sumei fiind suportat din bugetul propriu al UBB.
"Bugetul inițial al proiectului a fost de 31 de milioane de lei, dar în urma licitației și a derulării lucrărilor am reușit realizarea proiectului cu șase milioane mai puțin. În consecință, în momentul de faţă vorbim despre 25 de milioane de lei. Cred că este una dintre cele mai moderne baze din țară. Nu cred că există la ora actuală un proiect de o asemenea anvergură în ceea ce privește reabilitarea infrastructurii sportive", a declarat Dan Lazăr, managerul de proiect.
Lucrările de reabilitare, începute în februarie au fost finalizate, fiind îndeplinite următoarele obiective principale: extinderea spaţiilor de învăţământ din clădirea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, fiind disponibile încă 390 de locuri pentru studenţi în cele 13 săli de curs nou create, reabilitarea reţelelor de apă, canalizare şi hidranţi din incinta parcului, reabilitarea şi construirea a cinci terenuri de sport cu o suprafaţă totală de 9.056 m au fost reabilitate şi modernizate, reabilitarea căilor de acces, alei şi rigole şi refacerea sistemului de iluminat exterior şi a infrastructurii electrice subterane.
Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3 - îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 25.395.456 lei, din care contribuţia beneficiarului este de 1.506.626,35 lei.