Pata Rât mai face o victimă: o fetiţă a fost strivită de o maşină de gunoi
- Scris de Nicoleta Nap
- 08 Iul 2012, 22:57
- Eveniment
- Ascultă știrea

Copilul de 11 ani care a murit în urma accidentului produs duminică, la orele amiezii, este a treia victimă de la Pata Rât din ultimii doi ani. Din primele cercetări făcute de autorităţi la faţa locului a reieşit că fetiţa s-a agăţat de maşina încărcată cu deşeuri, împreună cu alte zeci de persoane care trăiesc tot la Pata Rât. Maşina se afla în rampă, iar şoferul a efectuat o manevră de mers cu spatele, pentru a descărca remorca, moment în care a lovit copilul. "Am primit o solicitare în jurul orei 12:45. Am intervenit cu un echipaj SMURD, dar când am ajuns acolo nu am putut decât să constatăm decesul persoanei", a spus plutonierul major Constantin Greblă, locţiitor al purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.
Maşina de gunoi care a lovit-o pe fată aparţine firmei de salubritate Rosal. Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj, spune că accesul romilor pe rampă este liber, deşi conform contractului semnat cu administratorul Pata Rât, Eugen Vereş (unul dintre patronii firmei de salubritate Brantner Vereş SA), persoanele neautorizate nu ar avea dreptul să intre în zonă. "O maşină de gunoi a intrat în rampă şi mai multe persoane s-au agăţat de ea. O fetiţă de 11 ani s-a dezechilibrat, a căzut, iar una din roţile maşinii a trecut peste ea. Am înţeles că a avut leziuni interne care au dus la deces. Aşteptăm raportul autorităţilor. La faţa locului a fost şi un procuror, şi din ceea ce a spus şi Poliţia, şoferului nu i se poate imputa nimic. Nici viteză nu avea, pe rampă se circulă cu 4-5 kilometri pe oră. Îmi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat", a declarat Sergiu Hossu pentru ZIUA de CLUJ.
Totodată, Sergiu Hossu spune că administratorul Pata Rât, Eugen Vereş, nu ar trebui să permită accesul miilor de romi care locuiesc în zonă pe rampa de gunoi. "Acolo trăiesc vreo 2.000 de oameni. Conform contractelor semnate cu administratorul Pata Rât, nouă ar trebui să ni se asigure un fel de pază şi protecţie, dar mereu se strâng câte 20, 30, chiar 50 de oameni când vine câte o maşină încărcată cu deşeuri. Se caţără pe maşini şi aşa se petrec accidente. Nu de multă vreme a mai avut loc un accident, când un bărbat a fost lovit la cap de uşa containerului. Încă de atunci am făcut o cerere ca să nu se mai permită accesul oamenilor la rampă", a explicat reprezentantul companiei Rosal. Eugen Vereş, administratorul Pata Rât, nu a putut fi contactat pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere cu privire la accidentul în care o fetiţă şi-a pierdut viaţa, întrucât a avut telefonul închis. Nici purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, Anca Purdea, nu a fost de găsit, deoarece, în ciuda insistenţelor, nu a răspuns la telefonul de serviciu.
Rampa morţii
Aproximativ 2.000 de cetăţeni de etnie romă locuiesc în zona rampei de gunoi a Clujului, cunoscută sub numele de Pata Rât. Aceştia îşi duc traiul din sortarea şi vânzarea deşeurilor reciclabile ce provin din încărcăturile aduse de maşinile firmelor de salubrizare. În februarie, anul curent, un bărbat de 36 de ani, care colecta deşeuri la Pata Rât, a fost grav accidentat de o maşină de gunoi de care s-a agăţat, fiind lovit în zona capului de uşa containerului. În urma incidentului, bărbatul de etnie romă a fost dus la Unitatea de Primire Urgenţe, unde medicii au reuşit să-i salveze viaţa.
În februarie 2010, victima unui accident asemănător, o femeie de 23 de ani, şi-a pierdut viaţa. La fel, tânăra s-a urcat pe un camion care aducea deşeuri la Pata Rât şi, după ce s-a dezechilibrat şi a căzut, a fost strivită de una din roţile maşinii. Femeia trăia de opt ani la Pata Rât şi avea trei copii.