Pelerini din Ungaria care merg de Rusalii la Şumuleu Ciuc, întâmpinaţi la Cluj cu imnul secuiesc

Pelerini din Ungaria care merg de Rusalii la Şumuleu Ciuc, întâmpinaţi la Cluj cu imnul secuiesc
Peste 800 de pelerini din Ungaria, care merg de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc, au fost întâmpinaţi, joi, pe peronul Gării Cluj-Napoca de aproximativ două sute de clujeni de etnie maghiară cu imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Pelerinii din Ungaria au ajuns în jurul orei 17.00 cu un tren special în Gara Cluj-Napoca, arborând la geamuri steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc.

Ei au fost întâmpinaţi pe peron de circa două sute de clujeni de etnie maghiară cu pancarte pe care scria "Cluj-Napoca - Kolozsvar - Klausenburg" şi care au cântat imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Printre cei prezenţi s-au numărat mai mulţi reprezentanţi ai UDMR Cluj, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, şi doi preoţi romano-catolici.

Unul dintre pelerinii veniţi din Ungaria a declarat că merge pentru prima oară de Rusalii la Şumuleu Ciuc pentru a se ruga la statuia Fecioarei Maria şi este extrem de emoţionat.

"Am venit cu soţia, cu fata şi cei doi nepoţi. Noi suntem din Budapesta şi facem prima oară acest drum. Am venit cu trenul peste zece ore, mai facem câteva ore până în Secuime, e obositor, dar merită. Vreau să le arăt nepoţilor ce înseamnă solidaritatea maghiară, unde trăiesc fraţii noştri din Ardeal, şi să ne rugăm de Rusalii, împreună, să o ducem mai bine, şi noi în Ungaria, şi maghiarii din România", a declarat pelerinul, în vârstă de 60 de ani.

Vineri, este aşteptat să sosească în Gara Cluj-Napoca un alt tren cu pelerini din Ungaria care merg de Rusalii la Şumuleu Ciuc.

Anul trecut, peste 100.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiată pe Muntele Şumuleul Mic din Harghita. Sfânta aflată în centrul pelerinajului este Fecioara Maria, a cărei statuie este sculptată în lemn de tei, are o înălţime de 2,27 metri şi este cea mai mare statuie din lume a Fecioarei. Este madonă şi regină deopotrivă, în mâna dreaptă ţine un sceptru, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus. Pe cap poartă o tiara, înconjurată de o coroană formată din 12 stele, sub picioarele ei se află luna şi de sus până jos este învăluită în razele soarelui.

Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.

 

Comenteaza