Percheziţii la Cluj, într-un dosar de evaziune fiscală şi de desfăşurare a unor activităţi miniere fără licenţă

Percheziţii la Cluj, într-un dosar de evaziune fiscală şi de desfăşurare a unor activităţi miniere fără licenţă
Poliţiştii au efectuat 64 de percheziţii, dintre care una a avut loc la Cluj, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani.

Conform unui comunicat al Inspectoratului General al poliţiei Române (IGPR), descinderile au avut loc în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale, în acţiune fiind angrenaţi 160 de poliţişti. Conform publicaţiei alba24.ro, majoritatea descinderilor au loc în zona Roşia Montană. 

"În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani", au transmis reprezentanţii IGPR.

Din cercetări a reieşit că între 2013 şi 2015 48 de persoane ar fi exploatat fără autorizaţie zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate. Prejudiciul cauzat astfel este estimat la peste 600.000 de lei.

UPDATE: În urma descinderilor au fost găsite și indisponibilizate mai multe dispozitive artizanale de căutare a aurului, saci cu steril pregătit pentru prelucrare și aproximativ 1,5 kilograme aur.

"Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite instrumente folosite în extragerea aurului, zăcământ din care se extrăgea aurul, dar și obiecte folosite pentru căutarea lui, unelte și detectoare de metale. În urma activităților de cercetare efectuate de polițiști, până în prezent s-a confiscat cantitatea de peste 1, 5 kg de aur. Se pare că aceștia exploatau acest zăcământ, extrăgeau aurul și îl introduceau în circuitul economic prin valorificare, fie la bijuterii, fie la case de amanet", a precizat reprezentantul IPJ Alba pentru ziarulunirea.ro.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informații şi Protecție Internă, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba fiind sprijiniţi ce cei din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor.

În urma percheziţiilor oamenii legii vor pune în executare 48 de mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite în cauză.

Alba24.ro precizează că în zona Roşia Montană au luat amploare în ultimii doi ani „afaceri" derulate de localnici, după ce au descoperit că deşeuri din fosta uzină de preparare de la Gura Roşiei conţin cantităţi importante de aur, vorbindu-se de existenţa unei veritabile reţele.

Comenteaza