Percheziţii la Cluj. Sunt vizate persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda "Caritasului unguresc"

Percheziţii la Cluj. Sunt vizate persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda
40 de polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție Prahova efectuează opt percheziții, inclusiv la Cluj, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni economice.

Descinderile au loc în capitală, la Cluj și la Miercurea Ciuc, iar acţiunea vizează un grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și în desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare, fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

Din cercetări a reieșit că din iunie până în prezent cinci persoane ar fi indus în eroare peste 350 de cetăţeni din județul Prahova și din județele limitrofe, prin metoda cunoscută sub denumirea de "Caritas unguresc".

"Cei în cauză, prin folosirea unei societăți comerciale înființate în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele așa-zise contracte de asociere în participațiune, s-ar fi angajat față de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Națională a României", informează Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Oamenii legii precizează că în numeroase cazuri, deși victimele ar fi achitat mai multe rate lunare în avans, conform contractelor încheiate cu societatea comercială controlată de către persoanele bănuite, aceștia nu ar fi remis sumele de bani promise ca împrumut. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până în prezent, este de peste 350.000 de lei.

Conform poliţiştilor, în cursul acestei zile vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova cinci persoane bănuite de implicare în activitatea infracțională, iar alte 50 vor fi audiate pentru stabilirea situației de fapt.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, camătă, delapidare și desfășurarea, fără drept, de activități specifice instituțiilor de credit. Activitățile se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al inspectoratelor de poliție județene Cluj și Harghita.

Comenteaza