Perdanţii primului tur de scrutin au votat schimbarea

Perdanţii primului tur de scrutin au votat schimbarea
Daniel David şi Enikö Vincze s-au prezentat aproape în acelaşi timp la al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai.

Profesorii Daniel David şi Enikö Vincze s-au prezentat aproape în acelaşi timp la al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Ambii foşti contracandidaţi ai lui Ioan Aurel Pop şi Cristina Ciumaş, cei care au intrat în turul II al alegerilor, au spus că au votat pentru "ceva nou".

"Votanţii mei s-au împărţit, cred eu, în trei categorii relativ egale - cei care au votat cu Pop, cei care au votat cu Ciumaş şi cei care nu se vor mai prezenta la vot. A fost şi motivul pentru care nu mi-am mai asumat o poziţie publică, pentru a nu trăda una dintre categoriile respective", a declarat David. "Eu am votat într-o logică negativă, am votat pentru cea mai mare şansă din cele două, ca să putem organiza UBB măcar pe latura de cercetare", a adăugat David.

Enikö Vincze a spus că a optat "pentru un rector care doreşte schimbarea acelor aspecte care nu au mers bine la universitatea noastră". "Am votat pentru un rector deschis la dialog şi care e clar că doreşte politici de dezvoltare ale instituţiei, care nu sunt în mod predominant marcate de ceea ce se cheamă management economic", a explicat Enikö Vincze. Ea a precizat că nu a urmărit preferinţele celor 76 de colegi care au votat-o. "Oricum, programul meu era clar pentru schimbare", a mai spus fosta candidată la şefia UBB.

Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, clujeanul Vasile Puşcaş, s-a prezentat în jurul prânzului în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector al UBB.

"Campania electorală de la universitatea din Cluj mi s-a părut una dintre cele mai serioase din ţară şi aş îndrăzni să zic că, evident la un nivel diferit, mi-ar plăcea foarte mult să văd o campanie la fel de civilizată şi pentru alegerile parlamentare şi pentru cele locale. A avut candidaţi pretenţioşi, a avut mesaj, a avut oferte şi, cred eu, cei care au avut dreptul să îşi exercite votul au avut ce să aleagă", a precizat Puşcaş.

El a negat că ar fi resimţit intervenţii politice în cadrul campaniei, însă a spus că "mi se pare că cei care au făcut asemenea discursuri au făcut adevărata presiune politicianistă". "Politica este o chestiune serioasă şi universitatea trăieşte şi ea în această societate. Chiar ne-ar plăcea ca universitatea să dea un ghidaj politicii. Am avut ce alege şi din lista pentru turul al doilea", a precizat fostul negociator.

Părerea generală era că ar fi fost mai puţini votanţi decât la prima sesiune de votare. "Nu am făcut nici o numărătoare a celor care au votat, nu aş putea aprecia", a declarat Răzvan Nistor, preşedintele comisiei de alegeri din cadrul universităţii. "Alegerile s-au desfăşurat conform programului, nu a fost nici un fel de problemă organizatorică. Sper ca în jurul orei 20 să avem o variantă finală", a anunţat Nistor.

Fratele Szabolcs Orban, superiorul Ordinului Franciscanilor din Transilvania şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, a declarat după ce a votat că a venit la alegeri cu o "responsabilitate pentru viitor". "Sperăm că va ajunge rector cineva care va conduce universitatea cu responsabilitate. Eu cred că universitatea trebuie să meargă înainte, cu mici schimbări poate, dar nu toate odată şi nu făcute de o persoană. Eu fac parte dintr-o linie de studii maghiară, aparţin unei facultăţi destul de mici, deci pentru noi cred că este destul de important să contribuim la decizii şi la ce se întâmplă în universitate", a declarat Szabolcs.

Profesorul Adrian Ivan, de la Facultatea de Istorie şi Filozofie, a mărturisit că a venit la Auditorium Maximum "cu gânduri bune, am venit să votez schimbarea". "Am venit să votez pentru schimbarea în bine a conducerii universităţii, pentru o lume mai senină, mai democratică, pentru o guvernanţă universitară". În privinţa campaniei, Ivan a apreciat că "a fost în limite normale, însă cu disproporţii, pentru că unii au pledat pentru management". "Eu nu cred în management universitar, nu există, mai ales în cel public. Nu cred că asta ar fi inspirat, ca ei să producă bani. Universitatea are nevoie de lideri, de personalităţi care să reprezinte universitatea aşa cum a reprezentat-o şi Andrei Marga, până la urmă. Am votat pentru un model de reprezentativitate. Pentru un lider cu profilul reprezentativ pentru Cluj şi pentru UBB. Rezultatul va fi bun în măsura în care corpul universitarilor s-a prezentat la vot şi şi-a asumat toate problemele pe care le-a avut universitatea în anii din urmă", a mărturisit Ivan.

 

 

Comenteaza