“Perle” a la Cluj la limba şi literatura română

“Perle” a la Cluj la limba şi literatura română
80% dintre elevii care au dat bacalaureatul la română au citat masiv dintr-un cântăreţ de muzică populară şi nu au ştiut numele personajelor din basmul Harap-Alb. Elevii clujeni s-au întrecut în “perle” la proba scrisă a examenului de limbă şi literatură română care, cel puţin teoretic, nu ar trebui să ridice mari probleme unor vorbitori nativi.


 

 în ciuda subiectelor care au fost catalogate ca fiind “mai uşoare decât la capacitate” (pentru admiterea în clasa a IX-a - n.red.), mulţi tineri au avut probleme serioase în a caracteriza un personaj de basm şi a comenta proverbul “fapta bună laudă pe om”.

 

Elevii nu au ştiut care sunt personajele din basmul “Harap-Alb” de Ion Creangă. “Harap Alb se împrieteneşte cu Setilă şi Păsări-Lăţi-Fosilă”, a scris un absolvent, în timp ce un altul l-a botezat pe cel din urmă “Ochi-Lăţi-Lungilă” şi

l-a caracterizat ca având un “suflet mare”.

 

Alţii nu au ştiut nici măcar denumirea basmului despre care s-au apucat să scrie, cumulând mai multe poveşti, astfel s-a ajuns la “Harap Alb şi merele de aur”, scris de Ion Creangă, “cel mai the best scriitor după Eminescu”. Cât priveşte subiectul basmului, fiecare l-a numit după cum a găsit de cuviinţă: “Spânul se dă ca fiind crăişorul, fiind efectuat schimbul de identitate. Spânul îl sfătuieşte (pe Harap Alb - n.red.) să facă baie în fântână” sau “Harap Alb este ajutat de animale recunoscătoare precum Sfânta Duminică şi calul năzdrăvan” sau “Spânul îl face slugă pe Harap Alb şi-i dă această denumire. Pentru urs îi dă o licoară cu somnorilă, iar pentru cerb îi dă sabia lui statu palmă barbă cot”.

 

în ceea ce priveşte subiectul-eseu pe marginea unui proverb, majoritatea elevilor s-au dovedit a fi fani ai cântăreţului de muzică populară Cristian Pomohaci, pe care l-au citat în 80% din cazuri cu versurile  “a fi om îi lucru mare, a şi domn îi o-ntâmplare”, corelate cu poezioare ad-hoc, “omenie, omenie, ce să-ţi fac eu ţie?!”.

 

Elevii au dat dovadă de spirit de improvizaţie şi la subiectul I al examenului, care le cerea să comenteze o propoziţie dintr-un dialog extras din opera “Iorgu de la Sadagura”, de Vasile Alecsandri. Astfel, din propoziţia “Te iubesc, am câştigat rămăşagul”, unul dintre candidaţi a înţeles că “cuvântul «te iubesc» este un cuvânt care trebuie rostit cu dragoste, tandreţe de la o persoană din gură spre o persoană pe care vrei să io (sic!) adresezi”.

 

în plus, la cerinţa de recunoaştere a unor trăsături specifice textului dramatic, un elev a spus: “comportamentul plin de moravuri al Zoiţei (personaj din «Iorgu de la Sadagura» - n.red.) este o trăsătură a genului dramatic”, iar un altul a precizat că “este un text dramatic fiind împărţit pe scene şi acte în prezenţa dascălilor”, în loc de “didascaliilor”.  


Comenteaza