Peste 2.000 de oameni, la conferinţa lui Rafail Noica de la Cluj VIDEO

Peste 2.000 de oameni, la conferinţa lui Rafail Noica de la Cluj VIDEO
Peste 2.000 de persoane au luat parte în această seară la conferinţa susţinută de preotul călugăr Rafail Noica la Cluj. Oamenii au ticsit sala Auditorium Maximum, la ambele niveluri, inclusiv foayerul de la parter fiind arhiplin.

Duhovnicul, care trăieşte la un schit din munţii Apuseni, în judeţul Alba şi-a construit conferinţa în jurul figurii mentorului său spiritual, părintele Sofronie Saharov, de la moartea căruia se împlinesc 20 de ani.

Rafail Noica a explicat că unul din lucrurile care l-au impresionat şi i-au rămas în mod deosebit în suflet de la părintele Sofronie este modul de a privi persoana, distinctă de individ: "În tot regnul animal averm indivizi; fiecare câine, fiecare pisică e un individ. La om nu e aşa; e un animal, într-un anumit mod, dar care poartă chipul lui Dumnezeu. Individiului când îi este foame caută ceva de mâncare, dar dacă te apropii de un câine când mănâncă mârâie. Unele animale, o pisică de exemplu, poate să îşi gonească chiar pisicul când mănâncă, pentru că îi este foame. Nu întotdeauna, dar am văzut de vreo două ori aşa ceva. Persoana este individul care zice <mi-e foame>, începe să caute ceva de mâncare, găseşte, începe să mănânce, apoi vine altul şi atunci se gândeşte <poate şi lui îi e foame>. Pe măsură ce omul se apropie mai tare de Dumnezeu poate chiar să ajungă să zică <lui (celuilalt, n.red.) îi este mai foame, îi las lui să mânănce tot, are Dumnezeu grijă de mine", a explicat duhovnicul.

Conferinţa a fost prefaţată de câteva cuvinte introductive ale mitropolitului Clujului, Andrei Andreicuţ, care i-a mulţumit invitatului că a acceptat propunerea de a conferenţia la Cluj, ştiut fiind faptul că, în special în ultimii ani, preotul călugăr iese foarte rar în public. Rafail Noica a răspuns la final şi câtorva întrebări adresate de persoane din sală. Vorbind despre post acesta a precizat că este nevoie de el, dar nu în sensul de performanţă şi că importanţa şi necesitatea lui trebuie văzute în lumina ţelului fiecărui creştin, care este apropierea de Hristos. 

Comenteaza