Petiție pentru SCHIMBAREA ritualului creștinării, în cazul bebelușului mort după botez. Reacția Patriarhiei

Petiție pentru SCHIMBAREA ritualului creștinării, în cazul bebelușului mort după botez. Reacția Patriarhiei
| Foto: mediafax.ro

Reprezentanţii Patriarhiei şi-au exprimat compasiunea faţă de familia copilului decedat şi au cerut Arhiepiscopiei Sucevei urgentarea anchetei.

Bebeluşul de numai şase săptămâni a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniţă, în timpul botezului, la o biserică din Suceava. Copilul a murit în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul din Suceava, în acest caz fiind deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, că bebeluşul avea probleme medicale preexistente şi era născut prematur.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, scufundarea copilului în apă se face pentru două, trei secunde, dar există şi varianta turnării apei pe creştetul bebeluşului.

„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită <afundare> în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două/trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori.

Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, se arată în comunicat.

Potrivit unei petiţii postate pe campaniamea.declic.ro, Biserica Ortodoxă Română trebuie să modifice ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă. Petiţia a adunat, în aproximativ două ore, aproape 3.000 de semnături.

Comenteaza