Pierdere pentru cultura tradițională clujeană și națională! S-a stins din viață un fost Tezaur Uman Viu

Pierdere pentru cultura tradițională clujeană și națională! S-a stins din viață un fost Tezaur Uman Viu
| Foto: Facebook.com/Traditii clujene

Contralăul Covaci Băbuţ, unul din membrii Trio-ului transilvan ,,Zorile” din Mociu, județul Cluj, distinși în anul 2013 cu titlul de Tezaur Uman Viu, a decedat în urmă cu o zi.

O nouă veste tristă pentru cultura tradițională clujeană și națională!

Contralăul (bracistul) Covaci Băbuţ, unul din membrii Trio-ului transilvan ,,Zorile” din Mociu, jud. Cluj, distinși în anul 2013 cu titlul de Tezaur Uman Viu, a trecut astăzi, 14 februarie, la cele veșnice, anunță Casa de Cultură Mociu”, au anunțat cei de la Tradiții Clujene pe pagina de Facebook.

Trio-ul transilvan ,,Zorile” - Ţuli Carol -vioară (ceteră), Covaci Băbuţ - violă (contră), Covaci Alexandru -contră secundă și Bumb Cornel - contrabas (gordună) - utilizează, conform tradiției, doar instrumente muzicale construite din lemn, cu arcuș, din vechea formulă a trio-ului transilvan și păstrează nealterat elementele originale din repertoriul muzical instrumental local.

Totodată, abordează un stil de interpretare propriu și dovedesc constanță și consecvență prin păstrarea aceleiași formule de alcătuire, timp de mai bine de 40 de ani.

Alături de formația de jocuri tradiționale din Mociu, acest grup instrumental a participat la diverse evenimente de promovare a culturii tradiționale românești, în țară și-n străinătare, unde au obținut distincții și premii, care le atestă importanța de purtători ai unei zestre culturale fără preț.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Etichete
Comenteaza