Piloți ruși capturați: "Conducerea mea pur și simplu m-a trimis, ca momeală, la moarte"/ "Cred că am pierdut deja acest război"

Piloți ruși capturați: "Conducerea mea pur și simplu m-a trimis, ca momeală, la moarte"/ "Cred că am pierdut deja acest război"
| Foto: captura video

Un pilot rus, capturat de ucraineni, spune că militarii ruși au fost informați despre atacul pregătit asupra Ucrainei încă din ianuarie.

Pilotul rus capturat, comandantul adjunct al regimentului 47 de aviație de bombardiere al Federației Ruse, Maxim Krishtop, le-a spus jurnaliștilor, într-o conferință de presă, că  știa de atac, "din ianuarie 2022, dar datele specifice pentru invazie nu au fost aduse în discuție".

"În ianuarie 2022, comandantul regimentului ne-a informat despre viitoarea participare la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. După aceea, a început livrarea de muniții și arme de aviație pe teritoriul aerodromului nostru. În paralel, am început antrenamentul cu zboruri la altitudini extrem de joase, pentru depășirea apărării antiaeriene și lansări tactice de rachete aer-radar", a declarat Krishtop la o conferință de presă organizată de Interfax-Ucraina.

Pilotul a susținut că din 24 februarie până pe 5 martie a reușit să facă trei zboruri de bombardament asupra Ucrainei. În orașul Harkiv, unde a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană, spune că a bombardat și clădirile rezidențiale.

"Nu am folosit bombe aeriene dirijate cu sistem de ghidare cu laser, deoarece comanda nu a stabilit o astfel de sarcină...", a spus Krishtop.

"Recunosc enormitatea crimelor comise de mine. Vreau să cer iertare întregului popor ucrainean pentru nenorocirea pe care am provocat-o. (...) Cred că am pierdut deja acest război", a mai adăugat el.

"De neînțeles, ne trimit ca ținte vii"

Alexei Golovenski, un alt pilot capturat, maior al Regimentului 43 de aviație din marină, susține că ordinul de a începe operațiunea rusă de invadare a Ucrainei și de a ocupa în continuare statul a fost adus unității pe 23 februarie.

"... pe tot parcursul lunii februarie s-au desfășurat exerciții ale marinei, cu nave în toate apele Mării Negre și Azov, au fost trageri de rachete, iar noi, ca aviație navală, le-am furnizat informații. (...) În consecință, aeronavele noastre erau deja gata pregătite pe 24 februarie. Tot personalul era în alertă maximă", a spus el.

Prizonierul a mai spus că în timpul exercițiilor, comanda a transmis armatei "informații false despre slăbiciunea forțelor de apărare aeriană ucraineană și despre sisteme învechite".

"Am fost doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei și făcut prizonier în regiunea Mikolaiv. Rezultă că conducerea mea pur și simplu m-a trimis, ca momeală, la moarte. Apărarea antiaeriană pe teritoriul Ucrainei funcționează perfect. De ce ne trimit ca ținte vii, de neînțeles", a mai spus Golovenski.

Comenteaza