Platon plăteşte daune morale de 165.000 de euro

Platon plăteşte daune morale de 165.000 de euro
Fostul prefect Călin Platon s-a înţeles cu părinţii bebeluşului ucis în accident în privinţa daunelor. Procesul penal continuă.
Avocatul lui Călin Platon şi cel al soţilor Jakab, care şi-au pierdut copilul în accidentul rutier, au anunţat ieri Instanţa Judecătoriei Cluj-Napoca despre înţelegerea la care s-a ajuns în privinţa laturii civile a procesului. Numai că instanţa a amânat judecarea cauzei pentru luna martie, deoarece banii nu au ajuns în contul părinţilor copilului decedat. Platon spune că se va împrumuta pentru a plăti suma de bani.

Călin Platon a acceptat să le plătească 165.000 de euro celor doi părinţi cărora le-a ucis copilul cu maşina în vara anului trecut. “Sunt câte 75.000 de euro mamei şi tatălui ca daune morale pentru pierderea copilului şi încă 15.000 de euro doamnei pentru a-şi retrage plângerea în ce priveşte vătămarea corporală”, a explicat avocatul lui Platon, Tiberiu Ban. Amintim că Ioana Jakab, în vârstă de 32 de ani, a fost operată la picior, suferind mai multe fracturi la gamba dreaptă. “M-am înţeles cu societatea de asigurări în privinţa achitării daunelor. După ce societatea va plăti, voi vedea cum voi returna banii. Poate o să fiu dator toată viaţa”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ Călin Platon, vizibil afectat. Declaraţia de avere a acestuia, completată în urmă cu două luni, în calitate de inspector guvernamental, arată că Platon e coproprietar, cu soţia, al unui apartament din Dej şi deţine o maşină Peugeot 206 din 1991. De asemenea, are un depozit bancar de 26.300 de lei din 2010 şi un credit scadent în acest an de 10.000 de euro. Venitul anual de la guvern este de 38.000 de lei, iar dividendele de la firma Caliprom, de 53.000 de lei. Soţia lui Platon este profesoară la un liceu din Dej.

La termenul de ieri, el a cerut să fie judecat în baza noii legi privind “mica reformă din justiţie”, ce a intrat în vigoare în noiembrie 2010. Astfel, Platon şi-a recunoscut în totalitate vina pentru a beneficia de o reducere a pedepsei cu o treime din maxim şi pentru a fi judecat de urgenţă. Însă nu s-a putut acest lucru ieri, procesul fiind amânat pe motiv că banii pentru daunele morale nu au ajuns în contul părţilor civile, soţii Jakab. Prin efectuarea plăţii, Platon scapă de latura civilă a procesului şi este judecat în continuare pe latura penală pentru ucidere din culpă, faptă pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Amintim că Platon, aflat la volanul maşinii sale, i-a accidentat pe Ioana Jakab şi pe bebeluşul ei de trei luni, care era în cărucior, în timp ce traversau strada 1 Decembrie, pe trecerea de pietoni. Expertiza de la dosar a arătat că Platon circula cu 66 km/h şi că a fost orbit de soarele care apunea. Călin Platon a fost prefect al judeţului Cluj între anii 2008 şi 2009, iar în prezent este inspector guvernamental.

Comenteaza