Platon scapă de închisoare

Platon scapă de închisoare
Fostul prefect Călin Platon a primit condamnare cu suspendare pentru că a lovit cu maşina pe trecerea de pietoni o mamă şi bebeluşul ei de trei luni.

Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe Călin Platon la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare. Parchetul ceruse o pedeapsă cu executare, iar părinţii bebeluşului decedat în accident au lăsat la latitudinea instanţei. Toate părţile implicate în proces pot ataca sentinţa judecătoriei cu apel la tribunal.

Actualul inspector guvernamental Călin Platon a fost condamnat pentru ucidere din culpă, după ce în 27 august 2010 a accidentat mortal, pe trecerea de pietoni de pe strada 1 Decembrie, un bebeluş şi a rănit-o pe mama acestuia. La momentul accidentului, Platon avea permisul de conducere suspendat. Fostul prefect a explicat în faţa anchetatorilor că a fost orbit de soarele care apunea şi că de aceea nu a văzut victimele care traversau strada. Platon şi-a recunoscut fapta în instanţă şi a beneficiat de o reducere în baza noii legi privind "mica reformă în justiţie".

Sentinţa magistratului Lucian Buta de la judecătorie poate fi atacată cu apel la tribunal de toate părţile din dosar. Reprezentantul Parchetului ceruse la ultimul termen de judecată aplicarea unei pedepse cu executare în limitele legii, fără a preciza un cuantum. Contactat de ZIUA de CLUJ, Sandor Jakab, tatăl micuţului ucis în accident, a afirmat că nu doreşte să comenteze sentinţa acum. "Lăsaţi-mă două-trei zile să mă gândesc. Noi, la proces, am lăsat la latitudinea instanţei ce pedeapsă să aplice", a spus Jakab. Soţia acestuia nu doreşte să discute cu presa. Ioana Jakab a fost operată după accident la un picior, iar acum nu poate merge decât cu ajutorul cârjelor, motiv pentru care a intrat în pensie de boală. Soţii Jakab s-au înţeles pe latură civilă cu Platon şi au primit de la acesta 165.000 de euro ca daune morale şi pentru ca femeia să-şi retragă plângerea pentru vătămare corporală gravă.

Rechizitoriul prin care fostul prefect Călin Platon a fost trimis în judecată arată că acesta ar fi putut preveni accidentul fatal dacă ar fi circulat cu cel mult 50 km/h şi ar fi frânat în timp util, înainte să lovească bebeluşul şi pe mama acestuia pe trecerea de pietoni. Expertiza criminalistică a accidentului a stabilit că viteza iniţială era de 66 km/h, iar în momentul impactului de 49 km/h. Procurorii susţin că Platon ştia de permisul suspendat, fiindcă a formulat o cerere către Poliţia Sibiu pentru a-i fi redusă perioada de suspendare de la 90 la 30 de zile, iar solicitarea i-a fost admisă. Inculpatul avea permisul suspendat tot pentru viteză.

 

Comenteaza