Pledoarie pentru adevăr şi libertate, susţinută de cardinalul Angelo Scola la decernarea titlului de DHC al UBB VIDEO

Pledoarie pentru adevăr şi libertate, susţinută de cardinalul Angelo Scola la decernarea titlului de DHC al UBB VIDEO
Cardinalul Angelo Scola a primit astăzi, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), titlul de DHC al universităţii clujene. Arhiepiscopul de Milano a vorbit în discursul său despre libertatea religioasă în societatea contemporană, iar în începutul discursului său a oferit un citat celebru al cardinalului Iuliu Hossu, una din figurile embelmatice ale Bisericii greco-catolice.

Cardinalul Angelo Scola a ales să vorbească în discursul la învestirea sa ca Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) despre libertatea religioasă într-o Europă plurală. El a subliniat căa ales tema în contextul aniversării a 1.700 de ani de la emiterea edictului de la Milano, prin care creştinismul a fost considerat religie permisă, iar în al doilea rând prin prisma oraşului Cluj-Napoca şi a caracteristicii sale multiculturale.

În debutul discursului său Angelo Scola l-a citat şi pe cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, cu celebra sintagmă "credinţa noastră este viaţa noastră".

Arhiepiscopul de Milano, unul din favoriţii alegerilor din această primăvară la alegerile pentru rangul de papă al Bisericii Catolice, a vorbit în discursul său despre adevăr şi libertate prin prisma Treimii.

Cardinalul a arătat că Hristos se adresează în permanenţă libertăţii omului. Pornind de la citatul biblic "Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi", din Evanghelia după Ioan, ierarhul a subliniat că situându-l în context acesta are o componentă dramatică. "De-a lungul istoriei, între adevăr şi libertate sunt, inevitabil, tensiuni. Pe de o parte, adevărul, neizbutind altfel, ni se oferă total, în mod absolut; pe de altă parte, libertatea, interlocutoarea sa, nu acceptă constrângeri. De la simpla deschidere ce caracterizează spontaneitatea cu care ne raportăm la realitate, până la credinţa care ni s-a arătat în Iisus Cristos, Însuşi Adevărul trăit şi experimentat, diferitele etape prin care adevărul se oferă omului, pretind implicarea conştientă a libertăţii", a precizat cardinalul Angelo Scola.

Cardinalul a vorbit totodată şi despre caritate, care în viziunea se completează cu dreptatea, fără a fi înlocuită de aceasta. Angelo Scola a făcut referiri şi la mediul universitar şi la faptul că în universitatea clujeană funcţionează patru facultăţi de teologie, romano-catolică, greco-catolică, ortodoxă şi reformată. El a subliniat totodată că referirea la Trinitate permite combaterea   utopiei colectivistă, respectiv a utopiei individualiste.

În final arhiepiscopul de Milano a făcut un apel la misiunea comună pe care o au Bisericile creştine, care prin prisma vestirii Sfintei Treimi şi a "mântuirii împlinite în Cel Răstignit şi Înviat" sunt "unite pe drumul comun al evanghelizării şi al contribuţiei la clădirea civilizaţiei şi a chipului uman".

"Sarcinii misionare îi aparţine, intrinsec, promovarea libertăţii religioase. Formele prin care această libertate este oprimată sunt foarte diferite: de la martiriu până la intervenţii juridice care împiedică activarea deplină a libertăţii religioase. Promovarea ei înspre binele societăţilor noastre împreună cu fraţii creştini din alte Biserici şi comunităţi ecleziale este o datorie de la care nu avem dreptul să ne sustragem", a încheiat cardinalul.

Cele două laudatio pentru acordarea titlului de DHC arhiepiscopului de Milano au fost rostite de reprezentanţi ai facultăţilor de teologie greco-catolică şi romano-catolică, la propunerea cărora Senatul UBB i-a acordat acest titlu cardinalului italian. Rectorul universităţii clujene, Ioan Aurel Pop, a mulţumit pentru mesajul de pace şi de dialog adresat de Angelo Scola. La finalul ceremoniei a fost intonat o cântare din Liturghia de rit latin. La eveniment au participat numeroşi episcopi greco-catolici, respectiv mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ şi primarul Emil Boc.

 

 

Comenteaza