Poate întâmpina din nou “fraierii” la primărie

Poate întâmpina din nou “fraierii” la primărie
Curtea de Apel a apreciat că măsura concedierii funcţionarului care i-a desfiinţat pe clujen, Antonio Chindriş, este una extremă.

Fostul angajat al Primăriei Cluj-Napoca, Ioan Antonio Chindriş, devenit celebru după ce a fost înregistrat cu camera video în timp ce spunea că la el vin "toţi fraierii care n-au de lucru", a primit în instanţă dreptul de a lucra din nou la fostul loc de muncă. Mai mult, municipalitatea trebuie să-i plătească salariile din februarie 2010 până în prezent.

Ioan Antonio Chindriş a declarat în februarie anul trecut, în timpul grevei funcţionarilor de la primărie, că nu este motivat să muncească. "Noi nu ne mişcăm de pe scaun toată ziua, stăm de vorbă cu toţi fraierii care n-au de lucru şi vin aici la noi", a spus atunci Chindriş, pentru un post de televiziune. Acesta lucra atunci ca inspector la Serviciul Parcări din cadrul instituţiei. Primăria a instituit atunci o comisie de disciplină şi l-a concediat pe angajat. Ulterior însă, acesta a dat în judecată primăria. Deşi la tribunal acţiunea i-a fost respinsă, Curtea de Apel a decis irevocabil modificarea primei sentinţe în sensul transformării sancţiunii de desfacere a contractului de muncă într-un avertisment scris. De asemenea, Chidriş a primit şi despăgubiri. "Obligă pârâtul (primăria - n. red.) la plata în favoarea reclamantului a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta de la data desfacerii contractului de muncă şi până la data pronunţării prezentei hotărâri", se arată în sentinţa Curţii.

Magistraţii Curţii de Apel au precizat că sancţiunea aplicată pentru abaterea săvârşită de Chindriş este disproporţionată faţă de gravitatea acesteia şi de circumstanţele personale ale salariatului. "Angajatorul poate dispune concedierea, ca sancţiune disciplinară, în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Măsura desfacerii disciplinare a contractului de muncă este una extremă, la care trebuie să se recurgă numai atunci când, faţă de circumstanţele, conţinutul şi urmările lor, faptele culpabile impun concluzia că menţinerea persoanei vinovate în cadrul colectivului de muncă nu mai este posibilă, ţinându-se seama de interesul bunului mers al unităţii şi ale asigurării disciplinei de muncă", se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel. Judecătorii au ţinut cont şi de "situaţia tensionată creată de participarea la grevă", de conduita funcţionarului ulterior comiterii faptei şi de lipsa unor abateri disciplinare anterioare.

Potrivit deciziei Curţii de Apel "contestatorul a recunoscut comiterea faptei respective, menţionând că regretă cele întâmplate, că nu a fost ceva premeditat şi că nu aceasta este poziţia sa faţă de cetăţeni". De asemenea, Chindriş a susţinut că nu a ştiut că este filmat. "Curtea nu poate reţine că împrejurarea că contestatorul nu a cunoscut că este filmat este de natură a înlătura vinovăţia acestuia, întrucât contestatorul a făcut acele afirmaţii în public şi avea obligaţia respectării prevederilor legale menţionate în asemenea împrejurări", au menţionat magistraţii.

Buni de plată

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin în continuare că măsura concedierii a fost corectă şi au precizat că, deocamdată, fostul angajat nu a solicitat reintegrarea în funcţie. "Este vorba de acel angajat care a ofensat mai multi clujeni care veneau să-şi plătească taxele şi să intre în relaţie cu funcţionarii primăriei. De asemenea, a declarat în faţa mass-media că asta este purtarea lui, n-are ce face, aşa gândeşte el. Noi i-am desfăcut contractul de muncă. Instanţa a decis că mai trebuie să-i dăm şi nişte bani dacă tot i-am desfăcut contractul de muncă. Dacă aşa a decis instanţa, noi nu putem face decât să ne conformăm", a declarat primarul Sorin Apostu.

 

 

Comenteaza