Dosar penal pentru BRACONAJ CINEGETIC deoarece ursul care ucis-o pe tânăra de 19 ani a fost împuşcat

Dosar penal pentru BRACONAJ CINEGETIC deoarece ursul care ucis-o pe tânăra de 19 ani a fost împuşcat
| Foto: colaj foto: https://zoso.ro-pusca-vanatoare-ursi / https://ziarulprahova.ro/

Ursul de pe Jepii Mici, din Parcul Național Bucegi, care a ucis o tânără de 19 ani, i-a atacat și pe salvamontiști care încercau să recupereze victima. Aceștia au fost salvați de un paznic de vânătoare care a împușcat ursul. 

O tânără de 19 ani a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal. Recuperarea trupului de către salvatori a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care și-a păzit prada, atacându-i pe salvamontiști când aceștia s-au apropiat.

Ursul, care de fapt s-a stabilit ulterior că era o ursoaică de aproximativ 4 ani, a fost împuşcat de către un paznic de vânătoare din echipa de intervenţie. Decizia de împușcare a ursului a fost luată în condiţiile în care animalul i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încercau recuperarea cadavrului tinerei.

Totuşi, cel care a salvat viaţa altor oameni de atacul fiarei s-a ales cu dosar penal pentru braconaj deschis de Poliția Prahova. „Menționăm faptul că cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și braconaj cinegetic”, anunţă IPJ Prahova. 

Procurorii urmează să se pronunțe și sub aspectul legalității împușcării exemplarului de urs. Din verificările efectuate până la acest moment, „s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împușcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative”, au informat poliţiştii.

Care sunt motivele pentru care s-a deschis dosar penal pentru omorârea ursului: „Conform legii, trebuia întocmit dosar. Dar, având în vedere starea de necesitate, urmează să se claseze, cât mai repede. Conform cadrului legal, poliţiştii sunt obligați să deschidă dosar penal. Nu este alegerea lor dacă deschid sau nu. (...) Politiştii vor trimite dosarul la Parchet, urgent, cu propunere de clasare. Tot conform cadrului legal, dosarul este IN REM (pe fapta), nu este IN PERSONAM (pe barbat)”, au explicat pentru Adevărul surse judiciare.

Pe de altă parte, Agent Green transmite că va reclama Guvernul României la Comisia Europeană susţinând că ursul nu trebuia ucis, ci tranchilizat. "Tragedia din Bucegi care a dus ieri la moartea unei tinere ursoaice și a unei tinere femei este acum transformată într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgență a vânătorii de trofee. 

Poliţia şi procurorii din România ar face bine să nu ascundă adevărul, iar ursul nu trebuia împuşcat, ci tranchilizat şi analizat. Şi dacă tot a fost împuşcat, atunci de ce nu i s-a făcut autopsie să se stabilească cea mai posibilă cauză pentru comportamentul agresiv reclamat şi de alţi turişti în ultima vreme", afirmă sursa citată.

Comenteaza