Poliţia clujeană “se îngraşă” la ţară

Poliţia clujeană “se îngraşă” la ţară
Numărul poliţiştilor care asigură ordinea în comunele clujene a crescut de la 279 la 350, în urma noii reorganizări. Timp de un an, între septembrie 2011-septembrie 2012, după ce posturile de poliţie de la sate au fost desfiinţate, la Cluj a crescut numărul de furturi din case de vacanţă.

Poliţia clujeană îşi intensifică activitatea de prevenţie odată cu începerea noului an şcolar. Dacă în oraşele din judeţ, activităţile sunt similare cu cele de anul trecut, la sate, unde s-au reînfiinţat din 1 septembrie posturile de poliţie, vor avea loc întâlniri între reprezentanţi ai şcolilor, elevi, părinţi şi noii oameni ai legii, transferaţi după reorganizare.

În judeţul Cluj şi-au reluat activitatea, după un an de pauză, 71 de posturi comunale de poliţie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, în prezent, la aceste posturi sunt încadrate 71 de funcţii de şefi de post, ce urmează a fi ocupate prin concurs, deocamdată fiind doar împuterniciţi cei care le ocupă, şi 182 de funcţii de ajutor şef de post. Numărul agenţilor va creşte până la sfârşitul anului, când vor fi angajaţi la sate o parte din tinerii absolvenţi din 2012 ai Şcolii de Poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj. Situaţia de la Cluj nu este problematică, a declarat în cadrul unei confierinţe de presă comisarul şef Alexandru Mureşan, adjunct al şefului IPJ Cluj. „În fiecare comună avem minimum doi poliţişti. De regulă, sunt doi poliţişti şi un şef de post, iar în zonele cu probleme, de exemplu în Iara sau la Gilău, avem câte şase oameni", a spus comisarul şef Mureşan. Totodată, adjunctul IPJ Cluj a spus că, spre deosebire de alte judeţe unde rata infracţionalităţii a crescut semnificativ în anul în care nu au mai funcţionat posturile de poliţie, la Cluj, situaţia nu este alarmantă. „La nivelul judeţului, s-a înregistrat o uşoară scădere a infracţionalităţii. Uşoare creşteri au fost în privinţa furturilor de animale şi a furturilor din case de vacanţă", a explicat Mureşan.

Pentru a acoperi necesarul de poliţişti în zonele rurale ale judeţului, comisarul Mureşan spune că ar mai fi nevoie de 71 de poliţişti: „Vom completa necesarul de resurse umane cu absolvenţii ce urmează să fie încadraţi în noiembrie sau decembrie 2012". Poliţiştii transferaţi la posturile comunale sunt, în mare parte, aceiaşi oameni care au lucrat la sate înainte de reorganizarea din septembrie 2011.

După noua reorganizare din 1 septembrie 2012, în judeţul Cluj au rămas 9 secţii de poliţie rurală, din care 5 cu sediul în cadrul unităţilor de poliţie: Gherla, Dej, Turda, Câmpia Turzii şi Huedin, iar 4 cu sedii independente în comunele Aghireş, Apahida, Baciu şi Floreşti. În celelalte comune ale Clujului au fost redeschise posturile de poliţie.

 

Comenteaza