Poliţia şi DNA se îmbrâncesc în “bazinul” lui Stoia

Poliţia şi DNA se îmbrâncesc  în “bazinul” lui Stoia
Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că IPJ Cluj a emis un comunicat cu informaţii despre arestatul preventiv Călin Stoia ce “nu corespund realităţii”.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), omul de afaceri Călin Stoia, arestat preventiv, face tratament medical fără consimţământul procurorilor, iar şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, Ioan Păcurar, face declaraţii care "nu corespund realităţii" când spune că totul se face cu avize. În replică, IPJ Cluj afirmă că şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă a informat procurorii despre investigaţiile medicale ale lui Stoia.

În cursul serii de 12 decembrie IPJ Cluj a emis un comunicat în care se preciza că "în urmă cu 10 zile arestatul preventiv S. Călin (Călin Stoia - n. red.) a solicitat efectuarea unui consult medical, medicul unităţii recomandând efectuarea de investigaţii medicale de specialitate. Această solicitare a fost adusă la cunoştinţa procurorului-şef al DNA, care şi-a dat acordul pentru efectuarea de investigaţii de specialitate. În aceste condiţii, arestatul preventiv este escortat zilnic la Spitalul Clinic de Recuperare din municipiul Cluj-Napoca şi supravegheat în permanenţă de către un poliţist din cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, în ţinută civilă, pe toată durata desfăşurării tratamentului".

De asemenea, comandatul IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, a precizat că Stoia face tratamentul de recuperare cu acordul procurorului-şef al DNA Cluj. "În urmă cu circa 10 zile, când a invocat probleme de sănătate, a fost consultat de medicul de la IPJ şi s-a recomandat consultul unui specialist. I s-a făcut un RMN şi s-a ajuns la concluzia că trebuie să urmeze proceduri de recuperare. Deoarece în sistemul penitenciar nu avem asemenea posibilităţi, cu acordul procurorului-şef DNA Cluj, s-a decis transportarea lui la Spitalul de Recuperare cu un echipaj de doi poliţişti, dintre care unul rămâne cu el pe perioada procedurilor de tratament, iar când acestea sunt finalizate cel de-al doilea vine cu maşina şi îi preia. Împreună se întorc la arest", a explicat şeful IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, în 12 decembrie.
DNA a emis ieri un comunicat care contrazice cele precizate de IPJ şi de chestorul Păcurar. "Atât informaţia conţinută în comunicatul emis de IPJ Cluj referitoare la aceste aspecte, cât şi declaraţia inspectorului-şef al IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, nu corespund realităţii. În cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii Publice, motivele care au determinat luarea acestei măsuri fiind comunicate de îndată procurorului. În prezenta cauză, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, care îl avea în custodie pe inculpatul Călin Stoia, nu a făcut nici o comunicare Serviciului Teritorial Cluj nici cu privire la efectuarea de investigaţii de specialitate şi nici cu privire la procedurile de recuperare efectuate la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj, de care a beneficiat inculpatul aflat în arest preventiv", susţine DNA.

După emiterea poziţiei de către DNA, chestorul Ioan Păcurar a afirmat că era obligaţia poliţiei să asigure accesul la tratament. "Nu comentez declaraţia DNA, dar repet ce am spus şi ieri: acum 10 zile Stoia a cerut ajutor medical, iar şeful arestului a contactat procurorul-şef DNA Cluj, care a fost de acord să se facă o investigaţie. În urma acestei investigaţii s-a stabilit un tratament. Suntem obligaţi prin lege să permitem accesul la tratamente", a explicat Păcurar.

Într-un comunicat de ieri seară al IPJ Cluj, se arată că şeful Arestului Cluj a informat telefonic procurorii cu privire la necesitatea efectuării de investigaţii complexe. "În cazul de faţă, este vorba despre aplicarea art. 50 din Legea nr. 275/2006, coroborat cu art. 26 din H.G nr. 1897/2006 care defineşte asistenţa medicală ambulatorie, acestei proceduri făcându-i obiectul şi numitul Stoia Călin; această formă de asistenţă medicală nu e supusă informării / confirmării procurorului de caz. Înainte de luarea măsurii de tratament ambulatoriu, persoana arestată preventiv a urmat un tratament medicamentos care nu şi-a produs efectul scontat, fapt ce a dus la necesitatea efectuării de investigaţii medicale complexe despre care a fost informată telefonic şi conducerea DNA -Serviciul Teritorial Cluj de către şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj", se arată în comunicatul IPJ Cluj.

 

Comenteaza