Moartea a 6 oameni într-un incendiu în Turda, motiv de război politic. USR: "Indiferenţa, incompetenţa şi sărăcia ucid". Primarul Matei: "Au primit locuință, dar au subînchiriat-o"

Moartea a 6 oameni într-un incendiu în Turda, motiv de război politic. USR: "Indiferenţa, incompetenţa şi sărăcia ucid". Primarul Matei: "Au primit locuință, dar au subînchiriat-o"

Politicienii din Turda au ieşit la rampă cu declaraţii şi caută vinovaţi după tragedia de duminică dimineaţă de pe strada Nicolae Teclu din Turda, în care şi-au pierdut viaţa într-un incendiu 6 persoane, 4 copii şi doi adulţi, dintr-o familie de rromi. 

Pe de-o parte USR Turda a transmis un mesaj în care spune că ”este încă o dovadă că politicile sociale nu rezolvă în mod real problemele beneficiarilor”. Politicienii de la USR Turda au postat pe pagina de lor de Facebook o fotiografie cu locul tragediei sub care au scris: indiferenţa, incompetenţa şi sărăcia ucid. 

”Tragedia petrecută în această dimineață la Turda, în care și-au pierdut viața 2 adulți și 4 copii, care locuiau în condiții improprii pentru anul 2022, este încă o dovadă că politicile sociale nu rezolvă în mod real problemele beneficiarilor. Situația locativă a comunităților de romi, nu doar la Turda, este una cunoscută și marcată de improvizații și lipsa accesului la utilități de bază, la care se adaugă dificultățile legate de dobândirea actelor de identitate. Tragedia din acestă dimineață este încă un semn că problemele reale nu se rezolvă nici cu „la mulți ani de ziua romilor!” și nici cu proiecte care nu tratează cauzele reale ale problemelor cu care se confruntă persoanele vulnerabile.

Pentru găsirea de soluții funcționale este nevoie să fie lăsate deoparte toate orgoliile politice și toate interesele conexe și inițiat un dialog real cu toți factorii care pot contribui la rezolvarea pe termen lung a acestor probleme. Persoanele din comunitățile de romi au nevoie de o reprezentare reală a intereselor, nu de tranzacții politice, și trebuie tratate cu respect și corectitudine în definirea și implementarea politicilor publice care îi vizează. Ne exprimăm sincerul regret pentru tragedia de astăzi și disponibilitatea de a contribui la găsirea de soluții reale pentru ca astfel de situații nefericite să nu se mai repete.”, a transmis USR Turda.

Pe de altă parte, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a transmis şi el câteva detalii despre situația familiei care a murit în incendiul de duminică dimineață de pe strada Nicolae Teclu și despre modul în care Primăria s-a implicat în ajutorarea lor, acuzând că sunt că sunt persoane care speculează politic acest moment tragic.

”Incidentul petrecut în cursul acestei dimineți pe strada Nicolae Teclu este o dramă fără margini, o tragedie cumplită. (...) Pe această cale, doresc să fac și câteva precizări cu privire la implicarea administrației locale pentru a ajuta această familie. Familia era în monitorizarea serviciului social primind o locuință de necesitate în anul 2019 prin HCL 62/25.04.2019. (https://primariaturda.ro/hotararea-nr-62-privind…/ )

Totodată, mama a fost sprijinită tot timpul pentru a obține alocații de susținere a familiei și venit minim garantat. Tot prin implicarea echipelor Direcției de Asistență Socială, copiii au fost înscriși la școală. Toate aceste lucruri au fost acceptate de către aceștia pentru o scurtă perioadă de timp, după care mama împreună cu cei mici s-au mutat din proprie inițiativă în locuința privată de pe strada Nicolae Teclu, refuzând orice ajutor din partea autorităților. În continuare, administratia locala se va preocupa de tot ceea ce înseamnă ajutorul și sprijinul tuturor comunităților din orașul nostru.

Din păcate, este foarte trist că astfel de momente sunt exploatate fără rușine de unii politicieni care își fac apariția la fața locului unei tragedii pentru a câștiga capital de imagine politic înarmați cu nimic altceva decât cu vorbe goale și acuzații, fără a oferi soluții la probleme sau vreun sprijin real, chiar dacă funcția pe care o dețin le permite să acționeze în acest sens. (...) Acesta este unul dintre momentele în care putem demonstra măsura solidarității, a tăriei și a unității noastre. Dumnezeu să îi odihnească în pace!”, a transmis primarul Cristian Matei, citat de turdanews.net. 

Oamenii sunt de altă părere decât politicienii. Un comentariu la mesajul USR Turda de pe Facebook arată clar cecea ce cred mulţi români despre politizarea unei tragedii: "Citesc prin comentarii că nu e frumos să se politizeze acest caz că vezi doamne se câștigă capital politic... despre ce vorbiți, ce capital politic să măi câștige cineva când de peste 30 de ani nimeni nu face nimic în țara aceasta politizată la maxim. Nu se face nici pentru români cu atât mai puțin pentru alte etnii! Singurul vinovat în astfel de situații este statul cu instituțiile pline de incompetenți și minciună!"

Comenteaza