Poliţistul Sever Legian, din nou în greva foamei

Poliţistul Sever Legian, din nou în greva foamei
Poliţistul clujean Sever Legian a intrat, din nou, în greva foamei după ce a pierdut procesul în care cerea despăgubiri superiorilor săi pentru felul în care l-au tratat când a fost ultragiat de sirianul Khairat Chikhess. Dosarul de ultraj a zăcut doi ani în sertarele poliţiei până când a fost trimis de şefii săi la procurori.

Sever Legian a intrat în greva foamei luni dimineaţa, şi a fost chemat de şefii săi de la Bucureşti pentru a lămuriri situaţia sa. „Am decis să intru din nou în greva foamei. Nu am reuşit să obţin nici o despăgubire de la sirian, aşa că am dat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. Nu s-a putut face nici executare silită pentru că nu are nici un bun pe numele lui. Văd că, în ciuda tuturor probelor pe care le-am prezentat, din care reiese că şefii mei l-au acoperit pe sirian şi m-au hărţuit permanent, spunând că sunt nebun, am pierdut procesul la Judecătoria Cluj-Napoca. Voi face recurs, dar să ştiţi că mi-am pierdut încrederea", a declarat poliţistul pentru ZIUA de CLUJ. Sever Legian a spus că după ce revine de la Bucureşti, de miercuri încolo, va protesta în faţa Judecătoriei Cluj-Napoca.

Sever Legian este membru al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie şi în procesul intentat împotriva IPJ Cluj l-a avut ca martor pe liderul filialei clujene a sindicatului, Constantin Mandache. „Mi-a spus domnul Legian că merge la Bucureşti şi că a intrat în greva foamei. I-am spus să ia legătura cu Iulian Surugiu, liderul nostru de sindicat. Vedem ce se întâmplă după ce revine la Cluj", a spus Mandache.

După ce a câştigat definitiv la Curtea de Apel Cluj, în aprilie 2012, procesul prin care agresorul său, Khairat Chikhess, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de cinci ani, precum şi la despăgubiri în valoare de 15.000 de lei în favoarea sa, Sever Legian a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj.

„Voi deschide o acţiune împotriva Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj. Am fost victima unui abuz. De trei ori am solicitat să vină procurorul la faţa locului, când m-a lovit sirianul, şi în loc să vină procurorul, a venit Crişan, ca să îl apere. Nu voi cere sume mari de bani, nu asta mă interesează, ci în primul rând vreau să arăt că au făcut un abuz. Să ştiţi că mai sunt multe alte cazuri de acest fel. Doresc să nu se mai întâmple astfel de lucruri în Poliţia clujeană, de aceea deschid un nou proces. Chiar dacă e vorba de un şef de inspectorat, de şeful poliţiei municipiului sau de un simplu agent, toţi suntem poliţişti şi trebuie să apărăm legea şi instituţia statului. De mine şi-au bătut joc, m-au purtat pe la psihiatri, mi-au luat arma şi m-au cercetat abuziv. Copilul meu era bolnav atunci, l-am operat de trei ori, dar nimeni nu m-a întrebat dacă am nevoie de ajutor, ba dimpotrivă, m-au umilit", a mărturisit Sever Legian, pentru ZIUA de CLUJ, înainte de a da în judecată IPJ.

Sever Legian a fost lovit cu un cuţit în braţ în cursul anului 2009, când s-a dus, fiind de serviciu, la cererea unui executor judecătoresc, la firma lui Khairat Chikhess. Executorul urma să ridice de la atelierul de vulcanizare al sirianului câteva utilaje luate în leasing, pe care acesta nu le plătise. La faţa locului se afla şi directorul firmei de leasing, pe care sirianul l-a atacat cu un cuţit. Intervenind, poliţistul a devenit victimă a ultrajului. Plângerea lui Sever Legian a stat în sertarele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj timp de doi ani, sirianul fiind trimis în judecată abia după ce cazul a devenit public. În martie 2011, Sever Legian a intrat în greva foamei, acuzând un comportament abuziv din partea şefilor săi, iar în mai a fost înregistrat dosarul de ultraj al sirianului la judecătorie. Sever Legian l-a acuzat pe superiorul său, comisarul şef Liviu Crişan, fost şef al Secţiei 1 Poliţie, că încearcă să muşamalizeze cazul datorită relaţiei de prietenie pe care o are cu sirianul.

 

 

Comenteaza